Att den här helgen överhuvudtaget blir av är näst intill otroligt. Om vi hade varit lite förutseende, så hade vi kommit hem från vår Europa-semester med alla attiraljer för att göra egen must. Men då tänkte vi förstås inte så långt. Och när man inser att man inte vill rätta in sig i ledet med alla andra och boka en tid på ett mobilt musteri i Herrängen den 21/10. Vi behöver nu, nu, nu!!!
Första gången vi lämnade i äpplen så hittade vi ett ställe i Bettna. Nu var de super-fullbokade. Vi har också lämnat in på Värmdö men vi tyckte att musten blev väldigt “grofsig”. Eftersom det här är något som vi kommer att hålla på med i framtiden (har man väl fattat hur kul det är att dricka egen must och göra egen cider finns det ingen återvändo!) Så tänkte vi att man faktiskt skulle kunna ta och investera i lite prylar för att klara av att göra det själv.
Vi fattade snabbt vad vi inte skulle köpa (mindre än 30 liters press, och en man måste stoppa klossar mellan för att få den att klämma ur juicen). Sen var det bara att söka. Sven var manisk under hela veckan och lyckades hitta ALLA saker i Stockholm, på platser där han kunde hämta dem utan att behöva betala frakt, och när fredagskvällen kom hade vi följande:
- Fruktpress för 30 l
- HanddrivenfFruktkross som klarade det mesta
- Pastöringseringskärl med två lock och medföljande vaselinolja???
- Doppvärmare för pastörisering i kärlet
- Bag-in-box påsar
- Hållare för bag-in-box påsar
Det var dags att prova. Vi räknade ut att vi hade nästan 80 kg fallfrukt liggandes på verandan. Varje morgon börjar ju med ett gympapass där vi går runt i pyjamas och böjer oss ner och hämtar en fallfrukt, går till nästa, hämtar en fallfrukt, osv….


Processutvecklingen började omgående, då Sven tyckte att vi skulle kunna nå fruktkrossen från alla sidor. Sen bytte vi balja för att krossa äpplena så att vi fick ner en hink under krossen, som vi sen kunde hälla direkt i pressen.


Man ångrade sig liksom, att man använt mulcher på gräsklipparen istället för uppsamlare. För oj, vad gräs det var på äpplena som måste tvättas bort!

Man trodde kanske att det här skulle vara den värsta av dagens stationer, men så farligt var det inte. Huvudsaken var att den blev matad hela tiden. Ju fler äpplen som låg i krossen, desto tyngre blev det och fler bitar ramlade ner i hinken under.


30 liter rymde pressen vi hade köpt. Vi förstod att allt under detta skulle göra oss galna, och särskilt om man hela tiden var tvungen att stoppa i mellan en massa träklossar. Modellen vi köpte trycker ner frukten utan att den kommer åt annat än själva fruktpressen.





Vi började kl 11, och medan den första satsen rann igenom långsamt, så fikade vi!




Det häftigaste av allt med att göra det här själv hemma, är att allt spillet hamnar i vår egen kompost. Det måste bli så himla nyttigt!

Vi har inte provat att pastörisera ännu, men vi inser att det inte kommer att funka om det hamnar små äppelbitar i juicen. Därför häller vi ner allt genom en liten sil. Och det är fantastiskt. När vi hällde upp sista gången så rann det ut en stor mask. Hur den har lyckats överleva både fruktkross och fruktpress fattar inte jag. Jag tappade honom mellan trallorna. Och då kom jag inte åt att mosa den, Så hon får fortsätta leva!

Så stod det där, alla fyllda förpackningar. Det fattas fler flaskor för att få det bra, så jag erbjuder min hjälp! Jag åker till Dollarstore och köper gröna flaskor till oss (och fler dunkar…)

Sen var det dags att ta tag i alla vindruvor!


Det blev ju inte alls lika mycket juice men eftersom det inte blev så mycket, så fick vi prova i mindre glas. Fast Sven körde allt igen i vår slow-juicer. Och lyckades nog att ta hand om varenda fuktig droppe som fanns.


Nu är det dags att flytta ner i källaren.

Och så fanns det fortfarande fina saker i trädgården att visa:





