Det blev en tryckare i köket

Efter att häromdagen läst Ola Wongs hyllningskrönika till tryckkokaren i SvD så kunde jag inte längre hålla mig! Jag måste få prova själv. Maten ska bli mer smakrik och det ska gå mycket fortare.

Efter att ha konstaterat att Pricerunners hemsida suger och att Elgiganten hade en Tefal Secure 5 som kostade 695:- (vilket var 5:- mer än trettio.se så där kunde man använda prisgarantin) så åkte vi raka spåret till Kungens Kurva efter jobbet.

Tefal Secure 5

Instruktionsböcker är så tråkiga att läsa, men här kändes det befogat då jag läste om ett hus som flugit i luften i Påskallavik. Förstod inte om det var på grund av en tryckkokare specifikt men man kan aldrig vara nog försiktig. Men det var inte därför Sven äntligen monterade våra julklappsbrandvarnare vi fick av Erik och Anna för typ 3 år sedan. Han hittade dem när han städade i arbetsrummet. (Försök att stå och diska kristallglas samtidigt som någon testar brandvarnare bakom din rygg, ska du få se hur enkelt det är!)

Vi var lite för hungriga när vi var och handlade i går kväll och därför ska premiärexperimentet bli något vi aldrig lagat tidigare!

Anklår låter spännande

Det var inte lätt att hitta recept på nätet. Och då menar jag inte på tryckkokt anka specifikt utan på mat generellt. Jag ville veta hur vätskan fungerade i tryckkokaren så att allt inte blev bara kokat. Om man vill förstå hur den tekniska processen går till så kan man med fördel gå in på den här sidan och läsa. Mycket intressant :-)! I instruktionsboken stod det att man måste ha minst 2,5 dl vätska men att man med fördel har 7,5 dl… ja, man får väl pröva sig fram då!

Det fanns några attiraljer som inte heller var speciellt bra förklarade. Jag tror att metalltråden ska användas som ben till korgen så att den kommer högre upp. Så gjorde vi i alla fall.

Korg och stativ att ha i kastrullen

Vi skalade några potatisar (som nu gror för fullt i skafferiet) och några skrumpna morötter och två charlottenlökar. Vi har tänkt storhandla i flera dar men det är så himla tråkigt, så man får ta det man har hemma. En smulad buljongtärning, en hackad vitlök och en massa Herbes Provencale och salt förstås, och så de där 7,5 dl med vatten.

Potatis, morot och charlottenlök

I korgen la vi anklåren och kryddade dem och hällde på lite smör.

Ankbrösten kryddade med provancalska kryddor

Det var nu det blev lite knepigt. Det stod att potatis i vatten tog 6 minuter och ångade klyftor tog 12 minuter och grönsaker skulle köras på tryck nr 1. Kyckling däremot, om den var hel, tog 20 minuter och skulle köras på tryck 2. Vi bestämde oss för att använda tryck 2 och koka i 12 minuter.

Knapp A, B, C och D….

Ja, och så ställde man in den vita knappen på 1 eller 2 och när man var klar skulle den ställas på ånga, och så fanns det ett hål längst ut på handtaget där en röd plupp skulle dyka upp när det blev tryck och den skulle sedan sjunka igen när trycket försvunnit osv osv.

Vi är inte riktigt kompis med vår induktionsspis ännu. Den blir varm så snabbt att man inte kan sätta på stekpannan och gå till kylen och hämta smör utan att bränna vid, men samtidigt så sänks värmen omedelbart när man vrider ner temperaturen, och hur skulle vi kunna se något när man inte får ta bort locket?

Och så var vi igång!

Men efter en stund (längre än vi trodde) så började det att pysa ut ånga vid handtaget. Vi sänkte värmen och satte timern på 12 minuter och stod vid spisen och glodde som vore det en spännande film…

Det börjar pysa….

Och hade 12 minuter gått och det var dags att få bort trycket och se hur maten såg ut! Vi vred knappen till ånga och POFF!!!!

Tryckutjämning

Där ska man inte ha ansiktet i alla fall! Det var nästan så att laminaten på våra nya köksluckor krullade sig. När det väl slutat pysa så sjönk även den röda ploppen och vi öppnade locket och konstaterade att potatisen och moröttern var färdiga, på gränsen till överfärdiga men det var inte anklåren.

Hmm…. Det ser ju gott ut

Vi fiskade upp potatisen och ställde ner köttet igen och repeterade allt i 5 minuter men köttsaften var fortfarande röd. Så då slängde vi ner kötter direkt i spadet och satte på ytterligare 12 minuter och då var det mer än klart. Det visade sig att anka var rätt hårt kött även om det var mört att tugga.

Potatisen var fantastisk

Ja, och av lite av allt det goda spadet som jag fixat (borde gjort soppa på det i morgon) så redde jag en sås. Den skulle åtminstone värma upp potatisen som nu stått på bordet rätt länge och kallnat.

Och sås blev det av vätskan som var kvar

Så i morgon åker vi och köper en bit fläskkarre och ser hur det funkar. Det är nog lite lättare med kött som man känner igen när man ska pröva en ny sak. Och blir inte det bra så ställer vi väl bara in tryckkokaren i skåpet mellan bakmaskinen och yoghurtmaskinen. :-)

 

,

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.