En varm höstdag

Idag är det den 12 oktober och det är strålande sol ute och i solen i lä har vi haft 20 grader.

Även en underhållsfri trädgård (vilket vi strävar efter), måste tas om hand inför vintern. Till exempel så vissnar all funkia och bladen blir gula och genomskinliga och tar en fruktansvärd plats på komposten, åtminstone om man har så stora och fina funkior som jag har.

Men det är nu som vissa växter som inte tidigare har utmärkt sig kommer som mest till sin rätt! Azaleorna är ett bra exempel. Där de står bland alla storbladiga rhododendron i rabatten har de svårt att konkurrera med sina små blommor, men nu på hösten ståtar de med de allra höströdaste bladen som går att hitta.

Azalea
Azalea

Samma sak gäller för de amerikanska blåbären, som jag förköpte mig på i somras. Förra året hade vi bara en buske som gav väldigt mycket blåbär, men snön bröt sönder grenarna, och inte trodde jag att det skulle komma nya. Så jag köpte två nya buskar och när alla tre får full storlek lär det bli trångt om saligheten i rabatten.

Amerikanskt blåbär

Den mest exotiska växten i vår trädgård är troligtvis den koreanska berberisen. Den står på en ganska undanskymd plats och gör inte mycket väsen av sig. Jag flyttade den (med risk för livet) till en annan plats, men originalplantan ville inte ge sig. Så nu finns den på två ställen i trädgården. I vår ska jag prova att flytta den igen så att den nästa höst är placerad framför något vintergrönt, så att de röda bladen verkligen kommer till sin rätt.

Koreansk berberis (originalplantan)
Koreansk berberis (den nya busken)

Men alla växter får inte röda blad. Vår Hängkatsura till exempel, den får gula löv. När solen skiner på dem blir de nästan självlysande!

Hängkatsura

Även runt omkring oss finns det fullt med färger. På baksidan ser man bort mot den lilla skogsdungen som finns och där är träden höstlika.

Färgprakt från baksidan

Grannens kvarvarande lönn är inte lika pampig som det som inte längre finns, som brukade bli alldeles röd. Den här höstbilden kan vara den sista, för det är inte många som förstår att träd är det bästa bullerskyddet som finns mot trafiken.

Grannens lönn

Så vad finns det egentligen kvar som fortfarande blommar i trädgården. Jo, faktiskt en hel del, och det finns till och med blommor som ännu inte slagit ut. Den storslagna astern som vi tagit med från landet och som verkar älska Segeltorp, har ett tag kvar innan alla blommorna slagit ut.

Höstaster

Jag har två höstsilverax, men det ena klarade inte av den torra sommaren och håller nu på att tappa bladen. Det är spännande med växter som knappt hinner blomma innan de vissnar. Så är det med höstsilveraxet.

Höstsilverax

Klätterrosen som vi flyttade i år, var väldigt svårstartad på den nya platsen, och vi trodde inte att den skulle klara sig. Men nu kan den bara inte sluta att blomma!

Klätterros

När vi flyttade hit hittade jag bland allt ogräset en liten fetbladig planta, som rådjuren varje år åt upp innan jag hann se den blomma. Men nu har jag planterat kärleksörten i en kruka som står längst in på uteplatsen. Den har en otroligt mörk och fin röd färg. Nu är det nog dags att plantera dem på något rådjursskyddat ställe i trädgården.

Kärleksört

Och när jag tittade lite extra noga så såg jag att passionsblomman fortsätter att blomma. Även om vi tyckte att vi köpte fel sort i år när vi köpte en rosa, så har den blommat oavbrutet hela sommaren. Frågan är om man ska gräva upp den och ta in den eller om man ska köpa en ny nästa år. Får se vad vi orkar.

Passionsblomma
Passionsblomma

I solen är det nästan som en sommardag. Vi har bestämt oss för att stänga poolen efter helgen, men idag är det hur skönt som helst. Man kanske ska bada en vecka till….

Det är sol i poolen

 

 

 

,

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.