Fd Träd

Vår trädgård sägs har tagits om hand av en god vän till Zetas grundare. Han höll på i alla trädgårdarna i området. På den tiden bytte man ut träd och buskar när de blev för stora. Under åren som har gått sedan han tog sin hand från vår trädgård har alla granar, pinjeträd oc tujor skjutit i höjden och blivit så stora att huset knappt syns. Jag tycker att träden ska stanna under hustaket för att det ska se proportionerligt ut. Därför är det många träd som har tagits ner sedan vi flyttade in, Inte för att vi är några trädhatare, utan för att vi vill byta ut dem mot nya mindre.

Körsbärsträdet
Det första trädet vi tog ner var ett jättestort bigaråträd som stod i rabatten mot grannen. Vi fick absolut ingen eftermiddagssol, och inte nådde vi till de små körsbären heller. När vi fällde trädet blev det en otrolig skillnad i ljus på tomten. Med facit i handen idag så skulle vi ha låtit trädet stå kvar. Vi kommer ändå inte att få någon eftermiddagssol, när grannen bredvid har bestämt sig för att bygga ett monument som är 10,5 meter högt och 19 meter långt.

Första pinjeträdet
Vid hörnan av tomten mot gatan stod det två väldigt ovanliga träd. De var väldigt skräpiga och breda och alldeles för stora. Vi fällde det första själva men lät det andra stå kvar tills vidare.

Tujan vid ingången

Tujan vid ingången
Vid ingången hade vi en hel samling med träd, varav det finaste var en sockertoppsgran som var helt magnifik. Den låg ner en dag när vi kom hem från jobbet. Vår grävare hade lyckats välta den. Trots att vi ställde den upp så klarade den inte av strapatsen. När den försvann så såg den stora tujan vid ingången väldigt ensam och väldigt stor ut. Vi sågade ner den och helt plötsligt kunde man se vårt hus.

Första granen på framsidan
Det stod två stora granar på framsidan. Det bodde ekorrar i dem, så det var ju lite roligt men flaggstången bredvid såg ut som en tandpetare i jämförelse så vi bestämde oss för att ta ner dem. Medan Sven stod på en stege med motorsågen i högsta hand, stod jag och höll krampaktigt i stegen. Klabbarna han sågade ner en efter en, rullade handlöst ner för slänten och vi fick jaga dem så att de inte hamnade på gatan. Dagen efter läste jag om en engelskman som hade lyckats såga av huvudet på sin fru när de hade gjort exakt samma sak som vi gjorde dagen innan. Han hade tappat sågen från stegen och så vips! Därför lade jag omedelbart ner planen på att ta nästa träd själv.

Äppelträdet
Vårt Belle de Booskop bara stod där i trädgården och gav inte heller mer än några äpplen varje säsong. Men en himla massa beskärning och körning till tippen varje år var det. Och till råga på allt så var äpplena inte ens goda. Så det trädet sågade vi ner. Vi har för avsikt att anlägga en damm i trädgården och då behöver vi inte trädet. Vi har som sagt 2 till och ytterligare 13 på landet.

Pinjeträdet

Det andra pinjeträdet
Jag kontaktade Tiger Trädfällare för att fälla det andra pinjeträdet. Han hade fått suverän kritik på nätet och svarade direkt på telefonen fast han satt högt uppe i ett träd. Men han dök aldrig upp. Jag ringde och skällde på honom och en tisdag när jag kom hem från jobbet så såg allt så annorlunda ut. Och då kom jag på att trädet var borta. Fort gick det när han äntligen dök upp.

Granen

Den andra granen
Vi trodde inte att det skulle bli sån skillnad när vi tog ner granen. Men helt plötsligt hade vi även här utsikt hela vägen till Skärholmen. Och varmt som bara den blev det på uteplatsen. Det hade vi inte tänkt på. Men jag vill ha en ny, lite mindre variant, när gräsmattan är klar.

Gullregnet
Vid infarten hade vi ett jättefint gullregn som blommade varje vår. Men tyvärr började rötterna att ha sönder asfalten och sista sommaren lyfte alla kantstenar precis vid trädet. Så det fick också åka. Vi får se vad vi ska plantera istället, men det ska vara något som inte får så mycket rötter.

Plommonträdet
I kryddträdgården stod ett plommonträd av sorten Viktoria. Det var fullt med mask, men Sven älskade plommonen ändå. Vi har nu köpt ett nytt (Opal) och planterat på framsidan bredvid den plats där det nedsågade äppelträdet stod. Det bar frukt redan första sommaren. Vi hoppas det gör det även i sommar.

Gråpäron
Det fanns även ett gråpäronträd i kryddträdgården. Jag har haft ambitionen i flera år att lägga in päronen i ingefärslag men det blir aldrig av. Nu när vi har bestämt oss för att anlägga en pool där så måste träden bort. Just nu ser det hemskt ut, och trafikbullret från motorvägen hörs mycket mer (för de som inte förstår hur mycket träd skyddar mot buller), men vi hoppas att det kommer att bli bra när vi är klara.

När man ser hur många träd vi tagit ner är det svårt att förstå att allt har fått plats i trädgården. Men vi har ju förstås planterat en del nya också :-)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.