Fredagsmys

På fredageftermiddagens sista möte på jobbet så beskrev en arbetskamrat vad han var sugen på. Det fick mig att gå igång på alla cylindrar. På Coop i Västberga hade de dessutom extrapris på fläskkarré i bit, för 50:-/kilot får man mycket!

Mitt mål var att göra en rullad som jag skulle fylla med tomatröra och stekfläsk. Till detta potatismos.

Jag har en favoritkonserv som jag alltid försöker ha hemma, men som kan vara svår att hitta i affären.

Paprika- och tomatröra från Lutenica

Den hade jag tänkt att använda som fyllning. Jag hade en ny, oöppnad i skafferiet men när jag tog bort pappret så upptäckte jag att burken vad öppen. Ve och fasa! Vad skulle jag nu göra?

Jag hade frusna franska örter så jag tog en dryg matsked av detta och blandade med en krossad vitlök, 4 matskedar Ajvar Relish och 10 cm tomatpuré på tub. Och så salt och svartpeppar. Det fick duga!

Det skivade stekfläsket tärnade jag och stekte medan Sven försökte skära igenom fläskkarrébiten. Sen bredde jag på röran och la stekfläsket ovanpå. Tillsammans rullade vi ihop den och band samman den med mitt finaste merceriserade virkgarn, som var närmast till hands.

Tomatröran och stekfläsket läggs på fläskkarrén
Köttet rullas ihop och binds med bomullsgarn

Att lyfta ner den i stekgrytan utan att hela innandömet rann ut var inte lätt, så jag måste nog jobba på en bättre lösning nästa gång. Jag fräste hela ytan innan jag stack i en stektermometer och satte på locket!

 

Nu ska det puttra tills det blir 85 grader

Efterhand lade jag i hackad charlottenlök, klyftade champinjoner, finhackad grön paprika och små jordgubbstomater (ja, det stod så på kartongen).

Under tiden fixade vi potatisen.

Potatismos är det godaste som finns!

Sven klagar på att det är svårt att se vad som är salt och vad som är socker i burkarna. Tur att man behöver båda i ett gott potatismos!

Salt är finkornigare!

Det hela tog lite längre tid än beräknat så vi fick börja titta på På Spåret och springa fram och tillbaka till spisen och kolla temperaturen (eftersom jag använde en gammal manuell termometer), men vid Lisa Nilssons andra sånginsats var det äntligen klart!

Mums!

Eftersom jag fått tipset av min arbetskamrat, skickade jag en bild till honom på steken och tackade honom för tipset.

På kvällen innan jag la mig skickade jag ett sms till min dotter. På morgonen när jag vaknade så upptäckte jag att jag skickat det till min arbetskamrat istället. Som tur är så har han humor!

Så kan det gå!

Recept fläskkarrérullad

ca 1 kg benfri fläskkarré i bit
150-200 g tärnat rimmat stekfläsk
4 msk Ajvar Relish
10 cm tomatpuré
1 krossad vitlök
1 msk frysta örtkryddor Provencale
salt, svartpeppar
sherry
1 stor charlottenlök
10 champinjoner
1 grön paprika
10 cocktailtomater
en näve hackad ruccolasallad

Börja med att tärna stekfläsket och fräs det så att det blir knaprigt. Skär ett snitt nästan igenom hela fläskkarrén och vik upp köttet så att det blir en lång “remsa”. Blanda ihop alla kryddor och puréerna till en röra som breds ut över köttet. Lägg på stekfläsket. Rulla ihop köttet så att fyllningen ligger mitt i köttet och knyt ihop allt med bomullsband. Bryn i en stekgryta med smör och sherry. När den har fått en fin yta, så sätt i stektermometern. Temperaturen ska vara runt 85 när den är klar.

Hacka löken och lägg ner i grytan tillsammans med champinjoner som klyftas. När det börjar bli klart, lägg ner hackad grön paprika, hela cocktailtomater samt hackad ruccola.

Om det börjar koka torrt, häll då i lite vatten. När allt är klart ska grönsakerna ha kokat ihop till en röra.

Tillagningstiden blev 1-1,5 tim

Ta bort snöret och skär i tjocka skivor. Servera med potatismos.

 

 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.