Gräsmatta framsidan

När vi flyttade in i huset kunde man inte se in genom buskagen vid gatan. Det fanns syren, fläder, spirea, mahonia och tujor. Det var svårt att krypa omkring i buskagen bland en massa stubbar från ytterligare saker som vuxit där, ja det var till och med lite läskigt. När vi sedan grävde upp för att göra trädgårdsgångarna så åkte det mesta bort, och helt plötsligt syntes huset igen. Men gräsmattan som växte var fullständigt hopplös. Det enda stället det växte på var i den mycket branta slänten ner mot gatan, och det var inte så roligt att klippa gräset när man riskerade att tappa gräsklipparen hela tiden.

Vyn mot gatan
Fantastisk fläder!
Allt är borta utom den branta slänten

Bredvid flaggstången stod två stora granar. Bara de i sig gjorde ju att inget gräs växte. Om de inte sög upp all vätska i marken, så kvävde de åtminstone gräset med alla sina barr och kottar. Vi gjorde ett allvarligt försök att anlägga en gräsmatta bakom granarna en gång. Det var då vi upptäckte att någon av de förra ägarna, som renoverade badrummet, hade slängt ut allt väggkakel och golvklinker i marken och täckt med ett tunt lager med jord. Det var inte underligt att inget växte där. Det blev ett antal turer till tippen. Det är lite svårt att förstå att man kan bete sig på det viset mitt inne i stan, när det är nära till tippen men tydligen. (Kaklet i badrummet var smutsgult, och golvet svart, om någon undrar!)

När vi fått ner de båda stora träden bestämde vi oss för att försöka få en slät gräsmatteplätt istället för den branta backen som var nu. Genom att stadga upp allt med en mur så skulle vi få en plan yta. Muren började i ingenting och slutade vid trappen som vi byggt. Byggarna som var hos oss och byggde muren på baksidan gjorde jobbet. Men det behövdes ju lite jord för att fylla upp på vissa ställen för att det skulle bli jämnt. Det var då det kom så väl till pass både att vi tränat bodypump 3 dagar/vecka hela sommaren, men också att vi höll på att gräva ur hela kryddträdgården. Om vi förflyttade 15 kubikmeter jord till rabatten på baksidan, så vet jag inte hur många kärror vi flyttade till framsidan. Men det känns skönt att vi i stort sett har återanvänt nästan alla jord på tomten.

Vi vattnar för att packa jorden ordentligt
Det börjar bli fyllt

Grannarna må tycka att vi är väldigt dåliga på att plantera saker rakt, men i och med att vi gjorde i ordning på framsidan så fick vi också ett utmärkt ställe att “jordslå” all avenbok, som nu efter andra omplanteringen under samma år verkar vara ganska härdiga. När vi är färdiga med allt nere i kryddträdgården så ska avenboken tillbaka dit, så då kan de stå hur snett och vint som helst under en vinter. Vi har i alla fall fått hänga upp våra blå lyktor i avenboken även i år.

Mmmm. Det kan nog bli fint här också

Till sommaren ska vi jämna till allt och så gräs. Och så ska vi ta hand om alla buxbom som vi har lyckats få genom att dela på 3 plantor som stod i slänten.

Muren från gatan
Det kommer att bli lättklippt
Avenbok på tillfälligt besök
I stället ska vi plantera buxbom

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.