Helgen 15-16 september

Den här helgen var det meningen att vi skulle åka till landet, men så lyckades jag fixa en plats på Stockholm Halvmaraton till Sven, ett lopp som han jättegärna ville springa, men inte fått plats på. Så var gjorde väl det om man fick vara dansk. För att vara född -59 gjorde han ett kanonlopp :-).

Hade jag fått bestämma hade jag bara suttit inne och sytt på mitt överkast, som jag nu har bestämt ska ha ljusturkos mockaimitation på baksidan (kan det bli häftigare än så?!!!) men vädret sa till mig att hålla mig utomhus så mycket det gick. Så det gjorde jag.

När vi flyttade hit hade vi en del blommor i trädgården, och den mest patetiska var en liten planta med kärleksört. Det var inte bara så att det var rådjurens favoritmat, men jag fick helt enkelt inte den att växa. Nu när vi byggde pool så var jag tvungen att flytta bort den från kryddträdgården och jag satte den helt sonika i en av mina många krukor jag köpte på K-rauta förra året (lätta krukor som ser ut som sten :-)). Och vad händer. Det växer så det knakar och jag har världens finaste blomma. Nu är frågan om jag vågar sätta ut den i trädgården eller om det bara är i krukan den växer.

Kärleksört

Innan Sven stack iväg på sitt lopp hann hann vi fika vid poolen.

Eftermiddagsfika i helgjord mugg design 70-tal

Jag hade grävt hela dagen i rabatten under våra bautatujor. (Vi klipper inte dem för vår granne är så extremt nyfiken så hon vet antagligen vilken sorts toapapper vi använder.) Men under tujorna har jag en skitful växt, som jag tror heter praktlysing eller något liknande. Den är gul och ful och på sommaren när jag inte vattnar den så blir den brun och ännu fulare. Eftersom mina funkior växer ur sina rabatter tänkte jag plantera det istället. Kanske lite dumt för jag tror att funkior kräver ännu mer vatten. Men om det inte funkar så har jag i alla fall använt rabatten som plantskola, brukar jag tänka…..

Jag förökar funkia

Så här såg det ut framåt söndagskvällen när jag äntligen delat och planterat den gulbladiga funkian…. Den svarta jorden kommer från vår kompost!

Kompostområdet

Vi har redan en kompost som är färdig, förutom att det finns en himla massa pinnar i som inte har komposterat klart. Och detta trots att jag står med sekatör och klipper alla små kvistar i småbitar. Jag frågade Sven om han inte kunde göra ett litet galler som man kunde sila komposten i så att man fick bort alla grenar och vips! så hade han gjort ett.

Sven har gjort ett kompostsåll

Nå, tillbaka till lördag eftermiddag när jag var helt själv hemma! Termometern visade 22 grader i solen och vattnet höll sina vanliga 29 grader. Jag kan bara säga, att med den sommaren som varit i år, så var väl den här dagen en av de soligaste och varmaste. Jag alternerade mellan poolen och solstolen. 5 dopp blev det idag!

Det är faktiskt september!
Solstolen åker faktiskt fram

Det enda som var lite jobbigt var att man inte kunde använda vägen genom vardagsrummet. I torsdagskväll när jag kom hem och skulle gå ut genom balkongdörren och ut i haciendan så fick jag en chock! Precis när jag skulle stiga ut så upptäckte jag att balkonggolvet var borta! Vi har en otroligt duktig snickare som heter Andrej, men han inte inte allra bäst på svenska. Vi hade visat honom att vi ville att han skulle bygga in vår balkong, men först till våren. Därför blev jag extremt förvånad när de hade börjat med det omgående. För att inga skador skulle uppstå (man är ju en vanemänniska) så satte jag upp en lapp:

För säkerhets skull

Andrejs snickare har nu gjort färdigt skorstenen. Den blev klar i stort sett på 2-årsdagen av sprängningarna som gjorde att putsen lossnade på skorstenen. Men nu är den finare än den någonsin varit.

Vår “nya” skorsten

Vad finns det annars att “visa” i trädgården?

Tja, buddleja nr 2 har äntligen börjat blomma. Det är märkligt hur man köper två plantor samtidigt i samma affär och hur de växer så olika. Och inte har de samma nyans heller. Men jag kan inte se att det finns några fjärilar kvar i trädgården så 2:an får väl bara lysa upp med sina färger istället:

Budleja nr 2

Av alla mina Lidl-lökar blev nog de här finast i alla fall. Men man vet ju inte, nästa år kanske det kommer upp andra saker man har planterat. Har inte en aning om vad de heter, och orkar inte heller leta reda på paketet.

Mina Lidl-lökar

En annan blomma jag hittade i trädgården är en alldeles fantastisk klängros som vi har satt i en båge som vi ska gå igenom när vi kommer upp för trappan från garaget. Eftersom vi de senaste månaderna inte varit så bra på att binda upp den så är det just nu lite svårt att ta sig igenom bågen. Vi har i alla fall bestämt att rosen ska flyttas och nästa år ska den få klättra upp för husväggen i stället. Överhuvudtaget kommer vi att vara rätt repiga i vår, för vi måste flytta bort ett gäng rosor ur vår rosrabatt, för det finns alldeles för många sorter. Men vi väntar tills i vår så vi kan klippa ner dem samtidigt. Rostaggar är väldigt otrevliga och det tar lång tid att läka när man stuckit sig…. Den här blomman hittade jag nere på marken.

Vår klätterros

Inomhus har jag också en mycket fin blomma. Jag hittade den i blomsteraffären i Liljeholmen. Från början hade jag tänkt köpa 3 st och ställa i vardagsrumsfönstret. Det var tur att jag inte gjorde det. När jag kom hem och läste på stod det att blomman blommade rikligt mellan april och september men att den var extremt svår att få att överleva inomhus på vintern. Vi får se om jag lyckas, men jag är glad att jag hittade en fin blomma till min nya keramikkruka som jag gjort!

Sundaville

Söndagen var naturligtvis inte lika solig och varm som lördagen. Tvärtom var den väldigt blåsig och till och med mulen. Men till kvällen klarnade det upp och så här fin var himlen på kvällen då vi tittade mycket på den eftersom polishelikoptern flög fram och tillbaka. Enligt Twitter var det antingen en trafikolycka i Bredäng eller någon som sköt med pistol vid Vårbybadet.

Någon har klottrat på himlen
Trafikolycka eller jakt på skytt

Vad åstadkom vi den här helgen då?

Jo, vi fick en del av den nya gången gjord. Den leder från komposten och ut på gräsmattan. Var den ska ta vägen sen får vi väl se….

Början på vår nya trädgårdsgång

Sedan flyttade vi på alla överblivna stenplattor. Det är nog fjärde gången jag flyttar på dem, och de blir hela tiden fler och fler, känns det som. Eftersom vi tog bort dem på baksidan för att lägga större plattor så har vi nu så vi kan bygga många gångar i trädgården.

Alla plattorna flyttade IGEN!

Och titta vad vi hittade när plattorna kom bort. Vår gamla lilla uteplats för cafébordet!

Titta vad vi hittade!

Vi behöver bara skölja av plattorna så kommer de att vara som nya.

Jag passade samtidigt som jag klippte bort allt gräs runt uteplatsen (har ju inte gått att komma åt med gräsklipparen), att klippa bort allt gräs runt klematisen. Vi vet inte vart vi ska ha den så just nu får den växa som den vill….

Jag klipper fram mina klematis IGEN

Det börjar mörkna och det är dags att gå in… Men jag kan inte låta bli att ta några mysbilder. Det skulle ju inte vara så roligt att jobba i trädgården om man inte var stolt över det arbete man gjort. Visst är det fint i vår trädgård!

Mysbild, det är höst
Mysbild nr 2, med grannens jättebygge i bakgrunden.

 

 

 

 

 

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.