Höststädning
Veckan innan vi stack till Toscana, gick vi runt i trädgården och skrev upp allt som måste göras innan vintern. Det blev en lång lista. Vi stängde av värmen i poolen då så att det är kanonväder hjälper inte så mycket när det bara är 17 grader i poolen. Antagligen lika mycket som i poolen i Lucca.
Jag har oroat mig för våra thujor sedan i våras. De tappar helt oförhappandes en massa grenar och jag är orolig att vi har fått svamp. Vågade inte ta med mig grenar till Zetas ifall hag skulle smitta dem, men vi fick en lång berättelse om den torka som råder i Stockholmstrakten. Det var en period i somras när vi inte vattnade så mycket. Så vi tror inte på svampen längre. Det vore hemskt att få ta ner thujorna som ser till att vi får vår “privacy”.


det finns andra saker i trädgården som mår desto bättre då.

vi dukade fram fika på framsidan, där vi inte sitter så mycket. Nu kunde vi studera både mogna rosenkvitten och tomater.

I krukan på bilden nedanför har jag haft luktärtor hela sommaren. En mycket tacksam växt som har blommat konstant tills den började fröa sig (men nu vet vi att ärtskidorna ska klippas bort). Doften är kanske inte min förtjusning, men doftar gör det. Luktärtorna planterades för att mina varggapsfrön inte ville ta sig, trodde jag. Ju senare det blivit på sommaren, desto mer varggap har kommit upp. Och nu blommar det till och med, när jag ska klippa ner allt. Det får vara kvar….


och sen har vi alla vindruvor som ska hinna mogna innan vintern!


vårt plommonträd, som äntligen lyckades värka fram 5 plommon i år, har vuxit som bara den. Jag försöker mig på en annorlunda klippning så det inte blir så brett.

Hosta är ungefär det fulaste i en höstträdgård. Bladen blir alldeles genomskinliga och slemmiga. Det är bara att gå loss. Jag har hosta överallt!

Drt är inte mycket äpplen i år men tröden kanske måste vila efter rekordskörden förra året, som gjorde att vi drack hemgjord äppeljuice tills midsommar! För att inte prata om all cider vi gjort. Sa jag att robotgräsklippare och fallfrukt inte är en bra kombo?

Jag planterade squashen så långt ut i odlingslådan att den hängde utanför och lyfte upp plantan ur jorden. Inte så bra, men några squash fick vi. Den här upptäckte jag idag. Vi får väl se om den går att äta…

I år har vi verkligen fått mangold. Det är vi och mördarsniglarna som glupskar i oss. Har använt den mest i varm matlagning. Samlade ihop en hel bunke som jag ska förvälla och frysa in. Och så samlar jag ihop frön förstås!

Det är inte mycket vatten man får ur poolen innan man hamnar under breddavloppet. Sen måste man ta till pumpen. Vi började 11 och kl 15, var vattnet nedanför lamporna. Sen ska allt vatten ur rören osv. Lite meckigt men inte så farligt. Och som sagt. Idag hade vi nog kunnat legat i i flera timmar…. Vi hoppas att nästa år blir en bättre badsäsong än denna. Den har varit helt erbarmlig!

Denna fantastiska dag som började mulet men sen… Vi tar en sen fika. Allt man fotar nu blir bara så fint!



Det vi skördar för fullt just nu är björnbär och tomater. Bara att vi var bortresta i en halv vecka har gjort att det blivit kaos. Man kan inte resa hemifrån i skördetider!


Hur ska man kunna skicka alla blommor när de fortfarande blommar så fint?








Vid 7 kommer vi på att det är alldeles för sent att börja koka fläskben till kvällsmat. Istället dukar jag med vin och lite chips, medan Sven sticker till affären för att köpa mjölk till morgonkaffet. Sen äter vi den fantastiskt goda osten (Saint Agur) som jag köpte på ICA i fredags. Det duger alldeles utmärkt med lite kex. Och äntligen fattade jag hur Amaroneviner smakar. Jag tror att det kommer att bli svårt att lura mig i fortsättningen. Den russinsmaken alltså. Mmmm….


Leave a comment