Julböcker

De hårda paketen kan vara nog så spännande på julafton. I år blev det en riktig blandning av lektyr till hela familjen. Här kommer en snabbrecension/inspiration:

Till mig:

Fabulös keramik – Frida Anthin Broberg

Erik och Anna tycker att det har gått för länge sedan sen jag var nere i verkstaden och geggade. Det beror ju inte enbart på att det har funnits en massa annat att göra, men verkstaden ser ju ut som en slagfält, så det är inte så lätt att hitta plats att arbeta.

Den här boken är full av idéer på saker man kan göra, men den fick mig att inse att man kanske kan hålla på med keramik utan att vara så pretentiös. Med tanke på att det snabbt blir många saker (och dessa ska förvaras någonstans tills man lyckats dumpa dem på någon stackare) så gör jag oftast inte några “onödiga” saker. Men efter att ha läst den här boken så kommer det att bli ändring på det! Jag ska täcka rabatterna med låtsasblommor och löv, bara för att det är kul! (Och löv på marken finns det gott om fortfarande!)

Belysningsboken – Torbjörn Eliasson

Vi har ju redan varit inne och nosat på fenomet ljus i trädgården, men det här är en helt annan sak! Här belyser man vissnade ormbunkar med blått ljus och skapar häftiga installationer i trädgården. Man belyser uppåt och nedåt, och får hela trädgården att bli till häftiga rum. Det vore “tjänstefel” att inte passa på att göra trädgården vacker, när vi ändå har en trädgård! Vilken tur att det inte ligger någon snö, det är bara att sätta igång meddetsamma! (fast först måste det sluta regna!)

Till Sven:

Ved – Lars Mytting

Ja, det här var nog årets märkligaste bok. “Allt om huggning, stapling och torkning – och vedeldningens själ.” På landet står två enorma balsampopplar som är barkade och klara att fällas. Dock har vi kubikmetervis kvar av den förra balsampoppeln som vi tog ner. Det är ett enormt snabbväxande träd, och naturligtvis fanns det inte ens nämnt i boken för sitt eldningsvärde. Men boken är skriven av en man med starka åsikter och Sven satt i går kväll och fnittrade och läste högt ur boken, precis så ska det vara!

Till Anna:

I love paper – Fideli Sundqvist

För vår lilla all-pysslare kommer nog den här boken väl till pass. Kanske till och med i undervisningen i skolan. Fast det är väl frågan om en förstaklassare kan sitta och vika till 3-dimensionella humrar att använda som bordsdekoration på festbordet. Många saker fanns det att göra i alla fall.

Till Erik:

Expeditionen – Bea Uusma

Vissa personer tycker det är mer intressant med faktaböcker än något annat. Till dessa personer är det egentligen ganska lätt att köpa böcker. Får man sedan lite tips på önskningar blir det förstås ännu lättare. Det här var boken som stod högst på önskelistan!

Skäggboken – Axel Naver Eric Thorsson Anders Bergstedt

Det är ju inte alla som har förutsättningarna, men när man har det så varför inte?

Bildningsakuten – Göran Everdahl

Det här borde vara årets julklapp. När man tagit sig igenom den, vilket verkar vara lätt som en plätt, för den är enormt trevligt skriven, så kan man konversera vilken bordsdam/herre som helst på festen. Det enda tråkiga är ju det att om alla skulle läsa boken så skulle konversationen runt matbordet bli rätt enformig!

Tänka snabbt och långsamt – Daniel Kahneman

Det här är den enda boken man behöver läsa enligt reklamen. Men det är nog troligt att det här blir den enda boken man inte läser, för det var fruktansvärt tjock. Men vi hoppas att det finns mycket tänkvärt att finna bland alla sidorna.

Nej, nu är det dags att gå ner i verkstaden!

 

 

,,

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.