Julkänsla

På Långbro Värdshus, som jag antar en gång i tiden har varit en privatbostad, eller liknande är det en julstämning utan like. Det finns inte en kvadratmeter som inte har någon kvist eller gren som skapar julstämning. När man ser det så där på plats så ser det så enkelt ut, men jag antar att om jag själv försökte pryda min gran med skivade apelsiner upphängda i trådar, så skulle de snabbt mögla och hänga där gröna och fula. Så varför inte kombinera dessa vackra bilder med mina värsta exempel på misslyckade julprydnader som jag har åstadkommit?

Julrosor på bordet

Jag har också köpt julrosor för att ha hemma under julen. Av alla de jag har köpt har en enda överlevt så länge att jag har kunnat stoppa ner den i jorden på våren. Den har förvisso blivit enormt stor och blommar hela vintern fram till sommaren. Men det är inte mycket nytta med det just nu, när det är en halv meter snö ovanpå. Resten av mina blommor har fått löss och dött före jul.

Julgranen med klädsel i vitt och brunt
Och i granen de mest underliga julprydnader som är så vackra
Är det mat eller pynt?

Helt ärligt, om man en gång har haft barn, så sitter man fast med de julprydnader som tillverkades av pyjamaspapper på dagis, så länge man lever. Det är ingen idé att ens försöka gömma undan alla dessa prydnader, så en sån här fint prydd gran får man bara drömma om att ha hemma.

Girlanger med gamla foton på väggen

Ja, vem skulle överhuvudtaget komma på idén och ändå var det så väldigt fint!

En kruka med stjärngirlang i fönstret

För oss som handlar alla julprydnader på Rusta är utbudet inte lika stort. Men jag ska verkligen leta reda på en sån här slinga till nästa år, och lägga den i en liten hög någonstans. Tänk vad fint det kommer att bli!

Tillsammans med en pigtittare full med julstämning

Guldfärg har jag ju förvisso hemma, men det känns jobbigt att sitta och måla alla bladen med en liten pensel!

Och mitt i mellan en förgylld Julros

Och nu vet jag vad jag ska göra med mina lusanggripna vissna julrosor i framtiden!

I ett hörn en byst med värmeljus

Vi tänder väldigt mycket ljus hemma och det skapar ju en härlig stämning. Jag får väl se till att fixa till något bystliknande i keramik att dekorera med.

Och ljusstakar överallt både med levande ljus

Och den här advetsljusstaken har jag naturligtvis sett någonstans, utan att minnas var det var man kunde köpa den.

och elektriska

Just nu får vi inte in en enda adventsljusstake till hemma, men om utifall att så skulle den här vara fin.

Pinnar i en mobil med hjärtan på väggen

Varför stod vi en hel dag och flisade upp alla våra grenar och slängde på komposten när vi kunde ha fått det så här fint?

Hopbuntad mossa som hänger fint i fönstret

I min första egna lägenhet på Kristinehamnsgatan i Farsta, julpyntade jag genom att köpa en fin krans i lingonris som jag hängde upp på ytterdörren. Det tog bra lång tid tills jag förstod att den lukt av kattpiss som mötte mig varje gång jag klev in genom porten hemma, berodde på den fina kransen. Nu får lingonris bara hänga “riktigt” utomhus!

Med prydnader fyllda av ljus
Varför bara nöja sig en med julstjärna?

Förra året köpte vi två fina röda stjärnor att hänga upp i vardagsrummet. När vi kom hem från affären så var den ena trasig. Fast vi åkte tillbaka meddetsamma, så var alla av den modellen slut redan. (Det var väl flera som ville ha rött glitter överallt hemma!) I år när jag var i en lampbutik hittade jag en som jag tyckte såg likadan ut (den hade i alla fall rött glitter!). Jag köpte den utan att ens fråga vad den kostade, för hur dyr kan en pappstjärna vara egentligen. Ja, den jag köpte visade sig kosta 275:- när jag kollade på kvittot nästa dag!

Både apelsiner och lime hänger i granen
Tillsammans med pepparkakor

Vi har en kompis som är bagare och några år åkte vi ner till honom i Jönköping och bakade pepparkakor i deras bageri. Det blev fantastiska satser med jämna släta pepparkakor, då de hade en degvals som man bara la in degen i och slapp kavla. Vi gjorde stora fina hjärtan med kristyr som vi hängde upp i fönster och på andra ställen hemma. Det var bara det att luftfuktigheten gjorde att de kroknade och löstes upp och vi vaknade till och med mitt i natten av att pepparkakorna ramlade i golvet. Så det är inget vi längre pryder med hemma.

Och inne på toaletten är det så mysigt så man vill inte går därifrån

Ett litet äppeldoftande värmeljus från IKEA i badrummet, ger hos oss nästan lika fin julstämning som här.

,,

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.