Ytterligare ett återställningsarbete utomhus är att bygga en ny kompost då den gamla gick sönder då muren sprängdes sönder. Det var otroligt behändigt att ha en ordentlig kompost i betong med rejäla väggar. Bor man i ett hus med trädgård, så måste man ha en kompost. Man kan ju inte åka till tippen varje gång man klippt gräsmattan. Det är också både miljövänligt och helt fantastiskt att “tillverka” sin egen jord. På landet har vi en stor kompost med tre fack men där är tomten så mycket större. Här räcker det med två fack för att man ska kunna låta den ena delen vila medan man använder den andra.
Eftersom hela baksidan är en enda geggamojja efter att man byggt den nya muren så har vi bestämt oss för att plattlägga ytterligare en bit av gräsmattan. Vi avslutar plattorna med en kompost, på vilken vi kommer att sätta spaljeer som kommer att vara ett insynsskydd ut mot gatan tills tujorna vuxit upp. Vi hade en mängd höga växter i rabatten, som syren, try, kornell, hagtorn som gav ett insynsskydd. Nu är det borta och det är dags att göra något åt det.
Vi bad hantverkarna att lämna kvar alla formar de hade använt för muren. Dessa tänkte vi återanvända när vi bygger komposten. Det gäller bara att tänka smart så att man får isär allt när man gjutit.
När de byggde muren mot grannen så lärde vi oss lite knep för att kunna bygga en form. När man ska sätta formen så sätter man ihop den med gängstänger. Man borrar hål i ytter- innersidan av formen och sätter en bit elrör mellan. I den trär man sedan en gängstång som man sätter fast med bultar på båda sidorna. När man sedan tar loss sidorna så gör man det genom att skruva loss muttrarna och ta bort gängstängerna och sidorna. Kvar blir bara de ingjutna plaströren men det gör inte så mycket om man får en rak och fin form istället. Utmaningen när man bygger en form är annars att bygga den så att man får loss den när betongen har brunnit. Det är en utmaning kan jag lova.
Till slut fick vi bort alla skivorna och det blev ju riktigt bra. Jag tänker ju gå vidare i min murarkarriär och putsa upp den på utsidan men inte riktigt ännu.
Som alla våra projekt så är de intimt länkade med varandra, och återvinning har blivit vår melodi. Så nu när vi håller på att gjuta en stor blomlåda till vår avenbok som ska planteras tillbaka runt poolen så behöver vi en massa jord. Och precis samtidigt så behöver vi bli av med jorden vid komposten. Tänk så bra det kan bli. Ännu bättre hade det blivit om de inte hade legat i varsin ände av trädgården med en fruktansvärt brant gata att inte tappa greppet om skottkärran på. Men 25 skottkärror senare har vi nästan fyllt upp tillräckligt i blomlådorna. Men här uppe märks det knappt någon skillnad.
Sven grävde ur det sista och hällde på grus och la dit armeringsnät och sen var det dags att gjuta. Även här fanns det en del att önska av logistiken men vi kände att det trots allt var bättre att blanda betongen nere på garageuppfarten och sedan kärra upp den till komposten. Jag stod beredd med en hemmasnickrad rektangulär skiva med en fastskruvad kloss på som funkade jättebra att släta ut betongen med. 4 kärror och botten var klar. Vi la över byggplast för det har vi sett att man gör. Nu ska vi bara gräva bort resten av jorden (vete sjutton var vi ska lägga den) och sedan lägga plattor. Komposten ska få en spalje och en rabatt utanför där jag ska plantera klematis. Det blir nog bra det!
Som det är när man har många projekt på gång samtidigt så har komposten blivit stående till förmån för pooldäcksbyggande. Men i början av juli tog vi oss äntligen i kragen och satte igång. Och anledningen till att det blev akut var att jag hade köpt 4 st klematis som stod och försmäktade i sina krukor. :-)
Vi borrade fast 45×45 reglar ovanpå komposten. I dessa satte vi dit stående stolpar med vinkeljärn samt en överliggare. På långsidan gjorde vi en regel i mitten för att kunna fästa armeringsnätet. Hur vi skulle fästa armeringsnätet var den stora utmaningen. Nätet var väldigt tunt och när jag letade nere i verkstaden hittade jag en massa gamla skåpsstängare som vi använde. När de tog slut använde vi vanliga skruvar tillsammans med brickor. Det är ju bara en kompost.
Så här fint blev det. Och om några år hoppas vi att klematisen växer tät och fin på spaljen vi byggt. Komposten kommer nämligen att vara en av väggarna till vårt ännu inte påbörjade hemliga projekt. Häng med bland våra utomhusprojekt så kommer du att få se vad det blir!
Det är ju fortfarande en del som inte är klar på baksidan och det är hela den del som ska plattsättas. Hela sommaren, som vi alla vet har varit riktigt regnig, har vi släpat runt med lera från den uppgrävda baksidan och balanserat på tillfälligt utlagda cementplattor. Innan vintern kommer vill vi ha det klart, så vad passar väl bättre än sista veckan på semestern.
Vi har Cramo precis nedanför så vi hyrde en padda. Sedan hämtade Sven ett släp fyllt med makadam som vi spred ut på markväven vi först hade lagt ut. Att betala 800:- för att få sten hemlevererad kändes lite väl mycket så Sven hämtade ett lass av två hos SweFin Sten i Huddinge. Det är där vi brukar handla all sten till trädgården. Sedan hann det bli ett lass med sand från Hornbach innan det började regna.
Nu är det bara plattläggningen (det lättaste :-)) kvar!
Det var en utmaning att lägga plattorna då vi ville att de skulle ansluta till fallet på de redan lagda plattorna. De plattorna ligger lägst i mitten och vattnet rinner ner mot haciendan där det finns ett avlopp. Men sen när vi kom förbi huset så ville vi att vattnet skulle rinna mot gräsmattan. Vi får väl se hur det blir när det första stora regnet kommer, har vi lyckats eller inte?
Vi har använt upp en del av den sten som vi haft liggandes i trädgården. Vi fick ju plocka bort vår gång på baksidan när man reparerade muren efter sprängningen. Men naturligtvis fick vi köpa en massa nya plattor till det här. Nu ska vi bara se vad vi kan göra av den här högen.