Krukväxtens dag

Jag är ganska bra på att ta hand om mina krukväxter (för det är ingen annan som gör det), men det har blivit lite si och så med det i sommar, och inte har det blivit roligare av att de har tacklat av en efter en. Så idag bestämde jag mig för att köpa nya och kasta ut allt gammalt dött som bara står och tappar blad, när man går förbi.

Så döda som de kan bli
Så döda som de kan bli
Ordningen återställd. Mina krukor står med levande blommor igen!
Ordningen återställd. Mina krukor står med levande blommor igen!
Vissen men lever. Men nu blir det kompost av den!
Vissen men lever. Men nu blir det kompost av den!
Mycket bättre
Mycket bättre
Och så teglet i bakgrunden
Och så teglet i bakgrunden

Jag åkte iväg till Plantagen, för jag hade sett i deras reklam att man kunde köpa 3 för 100:-. Till slut blev de 9 av den sorten, samt två större och så en murgröna som jag inte kunde låta bli. När jag kollade på kvittot i bilen (för det blev rätt dyrt), upptäckte jag att en av växterna hade gått in som något annat än 3 för 100:-, och i och med det hade jag fått betala fullpris på 3 växter. Och det blev 90:- mer än vad jag skulle ha betalat. Jag gick tillbaka in i affären och visade vad jag tagit. Typiskt korkat så fanns det 2 bord med 3 för 100:- och man fick inte blanda. Så medan jag köpte 5 olika sorters peperomia (eller vad de heter) så fick bara blanda den 6:e sorten med benjaminfikusar. Jag kunde ju inte låta bli att tala om hur dumt jag tyckte det var, men tjejen gjorde det svårt för sig och framhärdade. Så jag gick tillbaka till bilen och hämtade den felaktiga krukan och bytte den mot en som var “rätt”, och sedan fick hon stå och göra 2 st returer innan hon kunde slå in varorna igen. Och jag fick mina 90:-. Sur som en ättika var hon, och det hjälpte ju inte att farbrorn före henne hade varit otrevlig mot henne. Jag lade försiktigt in alla växterna i min nydammsugna bil och lyckades inte få en enda av dem att välta och spilla ut jord i bilen!

Ett urval av alla blommor jag köpte idag!
Ett urval av alla blommor jag köpte idag!

Ambitionsnivån är alltid hög när man börjar, men sanningen och säga, är det här bland det tråkigaste man kan göra i hela livet. Bara tanken på hur fint det blir håller mig igång. Men med så här många växter så fick jag uppbringa hela min envishet för att komma i mål.

Sen är det ju så att det är svårt att kasta halvdöda plantor. Men den här gången var jag hård. Novemberkaktusarna, jag fått av svärmor (en vid varje av de senaste besöken) kastade jag. Jag är klar med den fasen i livet. På 80-talet hade jag hela vardagsrumsfönstret fulla med novemberkaktusar. De stod hela året och såg ut som skit, för att en gång om året (inte nödvändigtvis i november) blomma med stora blommor med pistiller som grisade ner fönstren och blommor som vissnade och ramlade på golvet. Nej, bort med dem.

Jag hatar novemberkaktusar!
Jag hatar novemberkaktusar!
Aloe veran har fått ny jord
Aloe veran har fått ny jord

Och sen har jag haft en murgröna som delvis vissnade, dvs halva blev brun. Men sedan upptäckte jag att den var död, trots sina gröna blad, som efter ett år fortfarande är gröna. Nu åkte den ut och in med en ny fräsch, som enligt etiketten skall kunna blomma. Vi får väl se!

Min förstenade murgröna
Min förstenade murgröna

IMG_3777

I våras köpte jag på någon mässa i Älvsjö, en jättefin burliknande ampel. I den hade jag tänkt hänga murgröna. Jag köpte två på ICA i fredags. Men när jag väl skulle stoppa in en passande kruka, så kom jag på att det inte var så himla lätt. Jag lyckades tack vare att jag använde en plastkruka och jag kunde klämma ihop. Men jag fick plantera murgrönan på plats för jag skulle aldrig fått in krukan full med jord. Den ska hänga i uterummet men tills vidare hänger den i vardagsrummet, eller…. Kanske det inte var ett så dumt ställe i alla fall.

Den hängande murgrönsburen
Den hängande murgrönsburen

I hallen har jag haft en kruka med blandade växter. Jag brukar ha en rexbegonia och sedan något grönt under som hänger över krukan. Men nu är det andra gången som rexbegonian tvärdör efter att ha torkat. Så jag provade en annan röd växt. Det jag inte tänkte på var att det hänger en lampa i den där smatten och nu blev det lite väl nära. Vi får se om den hamnar någon annanstans.

Lite stor blev den visst
Lite stor blev den visst

När jag kommit så här långt så borde jag tagit tag i min stora kruka i vardagsrummet med 3 olika krukväxter i. Och likaså borde jag ödsla lite kärlek och ny orkidéjord över mina orkidéer men nu var det så tråkigt att klockorna stannade. Jag får göra klart det någon annan dag.

Nej då är det mycket roligare att måla korgstolen (…det är ju så lätt att komma åt!).

Och Sven har förutom att ha åkt fram och tillbaka till Elgiganten i Strängnäs för att köpa deras absolut billigaste diskmaskin, ägnat dagen åt att byta panel under fönstret vid uterummet. Vi har väntat med det tills det var dags att bygga uterummet. Det såg verkligen hemskt ut. Men nu är det klart! (eller det behövs nog målas en tredje gång men sen så!).

Och se så fint fönstret blev!
Och se så fint fönstret blev!

Och med tanke på att vi igår var nere på landet och räfsade päron, klippte gräsmattan, dammsög bort alla flugor på övervåningen och tvättade bort allt svartmögel på verandan, så kan väl den här helgen också anses vara ganska lyckad. Och det bästa var att migränen som jag drogs med hela lördagen och natten till söndagen, gav med sig till frukost. Nästa helg är det Svens tur att ha huvudvärk. Vi brukar alternera!

Innan städningen av dasset
Innan städningen av dasset
Efter städningen av dasset
Efter städningen av dasset
Vår punkklippta gräsmatta
Vår punkklippta gräsmatta

,,

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.