Kulturtant på spaning

Två krassa personer som spyr på trädgårdsarbete, särskilt i regn. Idag var det dags att göra något annat. Vi åkte till Artipelag ute på Värmdö.

Hela området är 22 hektar och ju längre man orkar gå desto billigare parkering. Vi ville liksom de flesta andra, gå en promenad.

Sven köar vid biljettautomaten

Av tjocka plankor gjorda av lärkträ har man byggt en spång längs vattnet ända fram till muséet.

Strandpromenaden

Det var perfekt väder. I sommar kommer det att vara varmt och torrt. Nu var det bara ny fräsch grönska, och så underbart vackert. Och vem som helst kommer fram. Det är brett för rullstolar, barnvagnar, och orkar man inte gå hela vägen så finns det gott om bänkar och bord att slå sig ner vid.

Vi går mot havet
Relingar av rep som folk inte har förstått att man inte kan luta sig emot. Nu finns det gott om skyltar
Sven går före förstås
Det finns både småbåtshamn och en stor kaj för stora båtar
Och inne bland träden ligger så musét, men vi har en bit kvar
Vi hälsas välkomna av en tös i skogen
Utsikten ner mot vattnet

Vi gick ett varv utomhus. Det är ju som sagt inte sommar ännu, men då finns det gott om plats för folk att sitta utomhus i denna fantastiska miljö, men fågelholkar i nästan varenda träd. Här kommer lite exteriörbilder:

Hela skogen runt muséet var fullt med stora spotlights som antagligen gör det än vackrare på kvällen. De där var inte köpta på Rusta inte.
En “lättgådd” trapp i svart skiffer leder upp längs ena sidan.
Till och med vedförrådet var vackert!
Taken var klädda med växter och där fanns en labyrint att gå i.
Ytterligare en liten tös som spanade på besökarna från taket
Vackra gångar uppe på taket
I trappen upp till taket hade man satt dit ett antal stjärnbilder som man kunde kika efter på himlen.

Det är dags att gå in. Det var relativt välbesökt men det kändes ändå som om man fick vara i fred. Allt var så fint. Det första vi kom in i var ett stort rum med ett heltäckande fönster där man såg rakt ut i skogen. Jag hade kunnat sitta kvar där resten av dagen. Och det var inte bara på grund av utsikten, stolarna var väldigt bekväma (och snygga).

Utsikten genom fönstret

Väggarna är i betong men mallarna är gjorda av grova plankor som har lämnat mönster i betongen. Det är så enkelt men ändå så snyggt!

Betongväggarna

Ja, och i restaurangen med sina stora fönster mot havet (ja, det fanns två restaurangen men vi var i den nedre). Där hade man byggt in naturen i rummet.

Berget i dagern

I presentshopen fanns de saker man förväntar sig på ett konstmuseum.

Keramik i fönstret i affären

Men man kunde även hitta lite otippade saker (eller ändå kanske inte…)

Babystol modell 2014. Vem har inte haft en sådan?
Troligtvis en hyllning till det som har bekostat detta museum

Och så fortsatte vi att gå runt och titta. Vi kom in i ett ofantligt stort rum med blå och lila lampor i. Det var bara vi och ett par till och de dansade runt på golvet. Jag antar att de inte kunde låta bli :-)

Jätterummet
Stora entrén

Nere i källaren fanns det ett antal rum, bland annat ett där barnen själva kunde skapa konst. Men framför allt fanns detta vackra badrum!

Badrummet nere i källaren/bottenvåningen

På vägen tillbaka gick vi längs vattnet och genom skogen på de stigar som fanns markerade. Alla var fint ordnade med flis så att det var lätt och mjukt att gå runt.

Inte badsugen
Blåbärsris överallt
Blåbärs-wannabes

Ja, men utställningen undrar ni? Jo, men den skippade vi. Det kändes som om all naturlig konst vi såg omkring oss räckte för idag. Och jag tror inte man gick back på oss i alla fall.

Räkmacka och sillmacka och en lättöl = 240:-

 

En sak är säker, det är inte sista gången vi är här i alla fall. Och om man någon gång har besökare från ett annat land och inte vill ha besväret med att släpa ut dem i skärgården så är det här ett ypperligt alternativ. Och även gamla farmor som längtar till doften av havet. Rulla hit henne, vetja!

,,

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.