Ljuspunkter i mörkret

Som jag nämnde i förra inlägget så blev det här en väldigt dyr dag för oss, men å andra sidan så har vi ju sparat en massa pengar tidigare på att tillverka våra egna lampor, så det var kanske dags i alla fall.

Jag ÄLSKAR lampor och kan titta på det hur mycket som helst. Om det är några hemsidor jag sitter och dreglar över på kvällarna så är det lamptillverkarnas. Men att gå i lampaffärer är ganska tråkigt för sortimentet är kanske enkelspårigt och är lika i de flesta butiker. Så då var det så himla mycket roligare här på mässan när man fick se så mycket nytt och annorlunda!

Så enkelt men snyggt med bara papper
Så enkelt men snyggt med bara papper

De första lamporna vi såg var gjorda av papper, men visst var de snygga?

Och så kom vi till montern med enbart vita lampor från Secto Design. Jag antar att alla känner till dem. De är väldigt snygga men formen passar inte riktigt till vårt vardagsrum där vi skulle behöva en ny lampa över matbordet. Men nu hade det kommit ut en ny rundare form som var ok. Och så fick vi veta att man också kan få dem i valnöt. Varför vågar inga lampaffärer ta in lampor i det träslaget?

Secto Design
Secto Design

Ja, det är väl lika bra att berätta redan nu att koppar är hot! Men det som kommer nu är tydligen mässing. Det är inte lika snyggt, men båda metallerna var överrepresenterade på mässan kan man lugnt säga.

Belid hade flera montrar, men det behöver man med så många snygga lampor!

Snyggt från Belid
Snyggt från Belid
Belid, så snyggt utställt!
Belid, så snyggt utställt!

Den klart största lampan hittade vi också, den var lite svårt att fotografera dock…. Riktigt läcker på rätt plats!

Största lampan?
Största lampan?

Det fanns flera snygga lampor som inte skulle få plats hemma hos oss. Ibland blir man väldigt sugen på att flytta för att kunna få in snygga saker hemma. Lampan i glas nedan skulle jag gärna ha men den i metall är nog bara häftig hemma hos någon annan!

Stora lampor
Stora lampor
Blanka lampor
Blanka lampor

Det var mycket armatur som skulle sitta på väggen för att sprida ett stämningssken. Det är rätt kul att man använder belysning på så många olika sätt. Det behöver ju inte bara vara tak-, golv- eller bordslampor… Fast såna lampor glömde jag att fotografera. Det här var väl annars den snyggaste vägglampan vi såg….

Utstansade lampor
Utstansade lampor

(Farbrorn i bakgrunden får ni på köpet!) Det här var en lampa från ett företag som heter Ventura och de var väldigt stämningsgivande. Den andra bilden jag tog blev för suddig. Men genom att stansa olika mönster i metall så skapade han en fint sken med bara en liten ledslinga inuti. Jag kan inte vänta tills de kommer ut i affärerna.

Sen fanns det alla möjliga sorters lampor:

Lamport med snören
Lamport med snören
Lampor i träfaner
Lampor i träfaner
Bara bruna lampor
Bara bruna lampor
Lampor i trä
Lampor i trä
Med koppar tråd
Med koppar tråd
"Röriga" lampor
“Röriga” lampor
Lampor från Örsjö
Lampor från Örsjö

I en monter med möbler hittade vi nedanstående lampa:

Folke
Folke

Tyvärr kunde tjejen i montern berätta vilket märke det var. Men vi surfade på grön lampa i glas och första träffen visade att lampan hette Folke och hade blivit omtalad i varenda heminredningstidning det senaste halvåret. Vi hittade tillverkaren (samma som gjorde lamporna med snören ovan) och gick bort till honom. Han blev glad att de var första träff på Google på sökningar om lampor i grönt glas. Men vi har ju redan en lampa vi trivs med i hallen. Och i den andra hallen vid köksingången är det bara 2,20 i takhöjd, så vi skulle ju slå ihjäl oss med den lampan!

En annan lampa som jag tycker är så snygg, är denna:

Favoritlampan, nu i rätt färg
Favoritlampan, nu i rätt färg

Taklamporna har funnits länge men bara i turkost och orangegult. Men nu har de även kommit i vitt, och förstås, i koppar och mässing. Det kommer att bli en sådan i taket i arbetsrummet snart, det är jag säker på!

När vi gick runt hittade vi en skitsnygg lampa som vi föll pladask för. Det var i en monter med danska möbler. Men när vi pratade med damen i montern så berättade hon att hon bara lånat lamporna. Men vi fick namnet på tillverkaren som hette Light years och de var också danska.

Danska lampor
Danska lampor

Vi tänkte att de kanske fanns på mässan men i stället hittade vi Nordlux monter med nästan likadana lampor men i en mindre storlek. Och de var inte helt lika. Så då surfade vi på light years och hittade deras hemsida. När vi kollade på återförsäljare såg vi att Länna möbler var en av återförsäljarna och när vi var klara på mässan så stack vi dit. Den var inte billig men vi bestämde att fanns den på lager så skulle vi köpa den, och det gjorde den! Så nu ser det ut så här hemma i vårt kök! Och den har ett fantastiskt ljus, både neråt män de små skårorna gör fina mönster i taket också!

Vår nya kökslampa
Vår nya kökslampa

Och till sist, jag tog dessa närbilder på en jättefin lampa. Bilden blev också fin som bakgrund på min telefon :-)

Närbild av lampor av koppar
Närbild av lampor av koppar

IMG_9870

Så efter 4 timmar på mässan var vi mätta på intryck. Nu får vi vänta tills nästa vecka när det är antikmässan. Den var jätterolig förra året, så det är den säkert i år också!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.