Nya grejer

När vi hälsade på hos min kusin Gunilla och besökte hennes loppis, så var det första jag såg när jag kom in den här vasen. Eftersom jag i början av året hittade en kanna med exakt likadant mönster hos Myrorna i Linköping, så kände jag bums igen den. Kannan var så fulsnygg så man inte kunde låta den stå kvar. Den var Made in W-Germany och jag lyckades övertyga Anna om att den skulle passa hemma hos henne. Fast det vete sjutton om jag kan lura på henne ytterligare en vas i samma mönster. Men den har redan börjat känna sig hemma här hos mig!

Den här vasen hittade jag
Och det här är Annas kanna

Sen har jag ytterligare en liten vas hemma som jag faktiskt inte är så förtjust i. Jag vet inte varifrån den kommer men kanske från min farmor. Jag har försökt att ställa den så att den passar in med omgivningen, det är ju rätt många färger att matcha med. Så när jag såg den lilla konformade vasen så tänkte jag att det kanske blir finare om det står två liknande tillsammans. (Samma sak gjorde jag med en gräslig vas från Uppsala-Ekeby, jag köpte två till i samma stil och tillsammans blev de jättesnygga!)

Den främre vasen är ny, den bakre är gammal

Mina favoritträdskor som jag köpte för några år sedan, börjar sjunga på sista versen (enligt 2010-talet). Sulorna börjar lossna och även träbitar framme i tån. De är ju inte så illa däran som de man hade på 70-talet och bromsade mopeder med, men…. dags för nya när jag nu såg dem i skoaffären i Oskarshamn. Jag hade inte med mig mina gamla (förstås) men jag borde ha storlek 37, sa jag och provade. Jag fick in typ halva fötterna, och med våld lite till. Men jag får väl gå ut dem tänkte jag, och hon i skoaffären rekommenderade nylonstrumpor i dem, vilket är precis vad jag har på mig just nu. Kan inte tänka mig en mer underlig kombination, men jag vill komma in dem så jag kan kasta de gamla!

Jag köpte nya träskor hur jag nu ska komma i dem!

Det ska bli jättespännande att få ihop den nya lilla dammen. Nu har jag ju alla saker till den, en bunke, vattenväxter och glasbubblor, groda med pump (med jättelång sladd), svarta stenar i rätt storlek och en timer. Men det måste bli någon form av rockad i rabatten för annars får den inte rum. Vi får se vad som kan flyttas.

Bunken och vattenväxterna
Stenarna från Gryts skärgård

Ja, så här såg det ut när det blev klart. Självklart har jag köpt ännu mer vattenväxter, och även fått fiska upp grodan ur vattnet sedan några fåglar troligtvis har använt den som fågelbad en kväll.

Den färdiga fontänen
Sven lägger sladden tillrätta

Den här plastkrukan ser ut som en gjutjärnsgryta men väger bara en bråkdel av vad en sån skulle väga. Den står fortfarande tom, men kanske att det kommer begonior i den vilken dag som helst!

Jättefin kruka som ser ut som gjutjärn för 40:-

På loppisen mitt i skogen missade vi först den uppenbara trädgårdsprylen. Kanonen stod på ett bord utomhus så vi såg den inte först. Jag var mest positiv till den men jag tror att Sven tyckte den var kul också. Nu står den i trappen upp när man kommer från garaget. Det känns som om det borde kunna finnas en mer ultimat plats för den. Så vi fortsätter att leta!

Kanonen för 400:-

Det fanns flera alternativ om man ville ha något annorlunda att plantera i. En gjutjärnsgryta i jätteformat tex, men jag fastnade för den här. Den var lite konvex i botten men jag tänkte att det gick och fixa. Annars hade hon en till som hon forvarade hönsmaten i, men vi tog den med rund botten. Sen hade jag tänkt att göra den till en liten kryddlåda och ståendes. Jag äkte till Fruängen och handlade kryddväxter på Hemköp. Det fanns 10 olika sorter att välja på och jag behövde 9. Inget svårt alls att välja bort koriandern! Efter att ha stått och hoppat på en planka som jag la ovanpå den uppochnervända lådan, så fick jag botten mycket jämnare. Sedan satte jag ner alla krukorna på ett tjockt lager med leca-kulor för man vill ju inte ha simmande växter. Det blev fint!

Zinklåda men extremt konvex botten för 150:-
Nu är lådan fylld med kryddor

Det bästa var när jag var på Skarpnäcks Plantskola och hittade likadana lådor för nästan 900:-!

Nya Zinklådor fanns på Skarpnäcks Plantskola för 898:-!

TIll sist så hittade vi även ben i gjutjärn som ska vara till en liten trädgårdssoffa. Det som saknas är då träribborna men Sven köpte en bräda med tryckimpregnerat virke som nu ligger och torkar. Och vi vänder på dem minst en gång per dag. Troligtvis kommer brädorna att bli bruna.

Benen som ska bli en gjutjärnsbänk 500:-

Det sista som vi INTE hittade någonstans, trots att vi letade överallt, var regntunnor till trädgården. Sven har redan ordnat en plats för den ena, och den andra vet vi var den ska stå. Det är så smidigt att bara doppa ner en vattenkanna i tunnan och den fylls på nolltid. Men som sagt, det närmaste vi var en vattentunna var på plantskolan i Gryt, men gistnare tunnor fick man nog leta efter.

När jag kom hem, så tänkte jag att man kanske ska kolla in Blocket, och se om någon annonserar. Sagt och gjort, jag kollade, och där hittade jag någon där man kunde beställa för utlämning på lördag i Uppsala eller Gävle. Personen som satte ut annonsen hade lite annorlunda efternamn så jag googlade på henne och såg att hon bodde på Mälarhöjden. Så jag skrev ett mail till henne och undrade om det gick att köpa på närmare ställe eftersom vi bort i Segeltorp? Hon hörde av sig nästan omgående och sa att hon kunde komma förbi med två tunnor dagen efter, så vi slog till.

Här är tunnan som ska stå vid farstun

Tunnorna har innehållit fiskrom och luktar också därefter. Men det är inte en helt oangenäm doft, men tyvärr tycker spyflugorna det också. Vi har fyllt med vatten och hällt ut direkt, eller låtit det stå ett tag innan vi använt vattnet. Men det luktar som bara den hur man än gör. Men jag har i alla fall målat dem. De är brunbetsade på utsidan och sedan har jag måla aluminiumbanden med svart metallfärg. Ja blev rätt nöjd!

Tunna färdigmålad med brun olja och svart metallfärg

Ännu bättre var det när jag läste att man kunde hälla i vinäger i vattnet. Det är lite vanskligt eftersom vinäger är ett ogräsbekämpningsmedel. Men det är ju en spädning med 110 liter vatten. Eftersom det var dags att göra nya ingefärsshots så blev det urvridna citroner kvar, och de ska också vara bra mot fiskdoft. Jag släppte i dem och det har nu gått ett dygn utan en enda fluga! Men stanken är kvar!

Preparerat med vinäger och citron

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.