Öppna spisen

Den dagen grannarna sprängde sönder vår mur så tog smällen så illa att det uppstod sprickor på ett antal ställen i haciendan. Den stora öppna spisen vi har ute fick en rejäl spricka mitt fram och skorstenen tappade en hel del puts längst upp.

Under tiden vi gått och väntat på att vi ska få våra skador åtgärdade så har det trängt in fukt i sprickan i öppna spisen och putsen har lossnat allt mer. Nu har det gått nästan 2 år sedan det hände och vi förstår ju att våra grannar inte kommer att ta sitt ansvar och hjälpa oss. Därför är det dags att ta tag i projektet att fixa öppna spisen. För den kan vi faktiskt inte leva utan. Det finns inget så mysigt som att sitta ute i haciendan inlindad i filtar och njuta av en härlig varm brasa när det är tidig vår.

Men hur i hela friden gör man. Det är dags att leta på internet som i det här fallet är väldigt fåordigt. Jag har inte en aning om vad man ska köpa för puts, hur man ska blanda det, eller hur underlaget ska se ut. Hjälp!!!

Jag spenderar en hel eftermiddag med att knacka bort all lös puts. Det blir en hel del och arbetet försvåras av att Sven står nedanför och försöker gjuta en blomlåda och inte alls gillar all puts som studsar ner i huvudet på honom.

När jag har knackat bort allting (och lagat det djupaste av sprickan) ser den öppna spisen ut så här:

Före

Det var en hel del puts som hade försvunnit. Jag gav upp för helgen och bestämde mig för att nästa helg, då gäller det…..

Vi åkte till Hornbach och tittade på säckarna de hade där. Det fanns A, B och C men det var inte alfabetet jag ville lära mig utan hur man murade. Jag hittade en farbror i affären som berättade hur det fungerade (jag kan faktiskt inte bedöma om han var duktig eller inte). Han sa att man måste lägga samma typ av puts ovanpå som det tidigare varit och A var hårdast och C mjukast. Eftersom jag hade kunna pilla bort det ganska enkelt så tänkte jag nog att det var ganska mjukt. Det trodde farbrorn också och så fick det bli C-puts. Jag hade redan en murslev hemma men den kändes lite liten så jag köpte två till. Det fåniga var ju att jag vant mig vid den första så de andra var bara i vägen.

Varför man måste köpa så himla mycket puts beror helt enkelt på att hälften ramlar på marken när man ska kasta “fast” det på underlaget. Jag la ut tidningar som jag knappt orkade bära bort efteråt :-) och så satte jag igång. Jag blandade till putsen väldigt lös den här gången och se, det var hela hemligheten! Ja, också min sprayflaska. Underlaget ska vara blött men inte så blött som att man spolar med slang (jag frågade faktiskt farbrorn i affären om det var ett bra sätt). Så sprayflaskan var ett bra redskap. Sedan var det bara att ta upp en klutt och försöka sikta och kasta dit. Ju lösare det var, desto bättre fastnade det. Efter det så försökte jag jämna till det med mursleven. Jag hade ju ganska markerade kanter där jag tagit bort puts, men jag tror att jag lyckades dölja nästan alla.

Den sista saken jag köpte i butiken var en borste med ett väldigt kort skaft. Den var till för att borsta putsen efteråt för att skapa ett mönster. I affären sa man att jag skulle vänta några timmar, men det vågade jag inte, så jag borstade ganska omgående. Och se, vad bra det blev men nya borstmärken som liknade de gamla.

Efter

När det här var klart var det bara att göra rent alla verktyg. Det är tur att vi har byggt en leravskiljare i verkstaden. Nu ska jag vänta några veckor innan jag målar den nya putsen vit. Sedan kommer den öppna spisen att vara som ny igen, och mitt självförtroende är på topp. Jag har skorstenen kvar, vilket känns som ett litet problem, men mitt gesällprov blir att putsa hela muren på baksidan för just nu ser det ut som tunnelbanestationen i Vårby gård på baksidan.

Idag den 28/4 2012 har jag då äntligen varit och handlat silikatfärg för att måla spisen. Jag har skrubbat min puts med en rotborste för att få bort så mycket lösa stenar som möjligt. Sedan var det bara att måla. Men jag tror att det behövs en omgång till på det som jag har putsat för det lyser nästan igenom. Den totala kostnaden blev till slut en hel del, och arbetstiden också rätt omfattande, men man får väl lägga det på “utbildningskontot” för någon ersättning efter sprängningarna kan vi ju bara drömma om.  Nu ska jag gå på komposten och se om jag kan få den fin!

Spisen delvis målad
Nu är hela spisen färdigmålad och som ny igen!

När öppna spisen blev så fin så passade jag på att olja in alla telefonstolparna i haciendan. Med en olja bruten i brunt så blev de mörka och fina. Jag hade inte förstått hur dammigt det blev när man sprängde på granntomten. Jag dammsög bort kilovis med damm innan jag oljade in allt. Och som pricken över i har jag fixat kuddar till den nya läshörnan som jag har upptäckt. Ovanpå vedlåren, där vi förvarar vår ved, har man i praktiken sol från lunch fram till 6-tiden på kvällen! Jag kunde inte motstå dynorna (och en matchade vaxduk) som jag hittade på Hemtex.

Läshörnan

Nu kan sommaren komma!

Solnedgång
Solnedgång
Vi myser den 23/8 2013
Vi myser den 23/8 2013
Mysbrasa
Mysbrasa

Del II

Den är ganska fantastisk att man i det här inlägget, som jag skrev 2012, tycker sig kunna hitta något som tyder på att vi konstant eldar i vår öppna spis, och gärna sopor, trädgårdsavfall och tryckimpregnerat trä.  Det tyckte i alla fall våra grannar, som använde hemsidan som ett “bevis” i sin anmälan mot oss till kommunen den 23/5 2014, och i senare överklagande hos både Länsstyrelsen och Mark- och Miljödomstolen.

Så här skriver Alf Sigwid i sin anmälan till Huddinge kommun:

“Vi upplever våra första försommardagar i vårt nybyggda hus på Enbacken 30, dvs grannar till Enbacken 8. Lördagen den 17 maj var en av dessa dagar, vi hade gäster och hade just avslutat vår middag, det var tid att lägga småbarn och vår egen 7 mån gamla dotter. C:a kl 20:30 börjar grannen att elda i sin murspis, röken låg tjock och vindriktningen var rakt emot vår fastighet. Eldningen pågick till c:a  kl 23.00 och vi kunde inte värja oss för röken trots stängda dörrar och fönster. (Vi har frånluftsvärmesystem som tar in luften via ventilen i fönsterkarmarna). Vi har tidigare vädjat till grannen. Vi har uppfattningen att Kommunen haft kontakt med denne tidigare. Inget verkar hindra kvinnan från att fortsätta sitt eldande.

Kvällen blev förstörd, oroliga barn som stank rök vid läggdags och allmän irritation.

Vi alla reagerade på att röken var tjock, det luktade inte grillkol eller mat utan snarare som att hon eldade sopor eller trädgårdsavfall.

Vi befarar att man använder eldstaden för att kringgå gällande eldningsförbud inom detaljplanerat område.

När mörkret lagt sig kunde man även se “eldflugor” komma ur skorstenen, varför vi även ifrågasätter om eldningen inte kan anses vara en brandfara i kvarteret (torrt gräs finns i den närbelägna omgivningen).

Vi vädjar om snabb handläggning för att komma tillrätta med denna, för oss, mycket stora olägenhet.

Mvh”

Den här bilden skickade våra grannar in till kommunen för att visa den “tjocka röken som tränger in i deras hus” när vi eldar.

Vår rykande skorsten 17/9 2016
Vår rykande skorsten 17/9 2016  Fotograf Daniel Sigwid Allmän handling Dnr 2014-919

 

Comments

 • Hejsan! precis som Ni har jag letat på internet för att hitta information om att laga putsen på skorstenen. Nu har det gått ngr år sedan Ni lagade Er och jag undrar om det blivit ngn spricka mellan den gamla och nya putsen?
  Tack på förhand,
  Ylva

  • Hej!
   Ha-ha, jag har inte klättrat upp och kollat! Men nerifrån så ser den jättebra ut så jag tror nog att det sitter fast. Jag putsade ju själv stora delar av öppna spisen också, och även det sitter där jag var duktig och plockade bort allt det lösa. Men den är ju utomhus under tak. Men det är en djungel för oinsatta om det ska vara c-bruk eller b eller a. Men sedan dess har vi lärt oss att använda fiberbruk. Efter att jag i princip bara hade knackat på putsen på en låååång mur jag putsat och allt bara ramlade av så lejde vi en murare och han använde puts med fiber i. Så det provade vi när vi sedan gjorde en ny mur och det sitter kvar! Så nu använder vi bara det fortsättningsvis!
   Hälsningar
   Pernilla

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.