Plask och lek

Vi tog in offert av firman som hade byggt vår pool. Offerten var rätt saftig och innehöll moment som inte behövde göras på vår pool, men ändå rättades inte priset till. Dessutom kom firman på 1,5 år senare att vi inte hade betalat för monteringen av pooltrappan ännu. Det berodde ju dels på att man inte hade skickat någon fakturan, men samtidigt var vi inte sugna på att betala för denna montering när de faktiskt hade sönder trappan när de monterade den, vilket gjorde att vi fick tömma ur allt vattnet i poolen igen. Och det var vi som både betalade för det första vattnet, som kom med tankbil, och det andra som vi fyllde på ur kranen. Dessutom hamnade trappan till sist 2,5 cm högre än poolen. Det kan verka vara en skitsak, tycker ni, men försök själva att bygga ett plant trädäck med sarg runt en pool när det skiljer så mycket i nivå. Vi kom överens om ett slutpris för monteringen av trappan och har nu betalt det. Men i fortsättningen så får någon annan sköta poolstängning och öppning hos oss! Varför inte denne man? Han kan ju så mycket annat!!! Det blir en riktigt bra fars dags present!

After work på Långbro Värdshus

 

Det finns utmärkta instruktioner både på Poolkungens hemsida och hos Paléns. Vi följde dessa. SÅ svårt kan det ju inte vara!

Det första man skulle göra var att chockklorera vattnet. Sedan skulle man backspola i 3-5 minuter så att sandfiltret blev rengjort. Inga problem, vi hade inte kollat till poolen på ett tag och allt regnande hade gjort att vattnet stod högre än bräddavloppet (vilket gör att skräp på ytan inte försvinner). Sedan skulle man vänta i ett dygn. Vi gick på Folkoperan och såg Carmina Burana i stället! Mycket trevlig!

Efter föreställningen

Och sen var vi på fd Helens kök som nu var en engelsk pub och hette Pitcher’s. Vi hade mycket trevligt. Men nu tillbaka till poolen.

Det går bara att spola ut vatten ner till bräddavloppets nivå. Sedan måste man hitta på andra knep. Sven var runt i alla affärer igår (utom Poolkungen av någon oförklarlig anledning) och hittade till sist 2 st platta “brandslangar” à 10 meter à 400:-!!! Jag var lite skeptisk men han stoppade i en bit järnrör i skarven och skruvade ihop slangarna med två slangkopplingar. Det funkade kanon. Så i med pumpen då!

Pumpen sänks ner

Sen ska man helst se till att det inte blir några veck på slangen.

Slangen går från poolen, ner för trappen
Vidare in i garaget
Och ner i avloppet i garaget

Efter lite omplacering rann det fint. Slangen är inte lika bred som backspolningsslangen men det har ju ändå med pumpens kapacitet att göra. Vi räknade ut att den skulle få ut 20 cm/timme och att det allt som allt skulle ta 4 timmar. För vattnet ska ner på en nivå nedanför lamporna så att inte de sprängs av isen när vattnet expanderar.

Suck! Det är en bit kvar!

Medan jag håller på med de mjuka värdena som att försöka få rent poolskyddet innan vi rullar ihop det för vintern, tar Sven itu med de tekniska sakerna.

Jag skurar poolskyddet
UV-lampan nersläckt för i år
Det här vill jag inte ens kommentera….
Sandfiltret ska också tömmas

Det var när sandfiltret skulle tömmas som det började gå lite fel. Vi har tidigare haft en frånluftspump stående där poolgrejerna nu är. Från denna hade vi ett långt plaströr som det droppade spillvatten ur. Detta rör bilades ner och kopplades in i verkstaden när vi gjorde om källaren. Men röret är precis det samma, med lika dåligt fall, vilket gör att det samlas massa gegga i röret. Så Sven drog ur proppen ur sandfiltret och gick och gjorde något annat. Och så kom jag intet ont anandes ner i källaren och skulle hämta såpa till min poolskyddstvätt. Och det rann vatten över hela golvet från teknikrummet ut i den lilla hallen och ut i garaget där vi har en golvbrunn. Nu verkade inte fallet vara mot golvbrunnen utan mot alla kartonger med mamma och pappas porslin som stod på golvet, och och hundra andra prylar, så som det är i ett garage. Det var bara till att ställa sig med gummirakan. Därefter städade vi ur avloppsröret ordentligt innan vi fortsatte tömma sandfiltret.

Och så här mycket vatten sög mattan upp

När allt detta var avklarat så stod det ju fortfarande en massa vatten från bräddavloppet och i röret in till huset.

Och så var frågan, skulle man ta loss här eller inte? Gick det sönder eller inte när Sven försökte?

Då kom Sven på att vi kunde blåsa ut vattnet genom att vända på vår Kärcher dammsugare. (Ja, vi provade att suga först men det funkade inte!) Så han körde ner slangen i avloppet och satte på och absolut inget hände! Det var ungefär då som våra nu före detta grannar kom förbi och det var ingen munter stämning vi hade att bjuda på. Just som vi skulle ge upp kom Sven på att röret ju var låst och att man skulle öppna vredet. Så då gjorde vi det.

Vi tar till oortodoxa metoder

Jag stod nere i källaren och tittade medan Sven satte igång dammsugaren. Och oj! vad det kom vatten. Jag sprang ut och skrek åt honom att stänga av och så skrapade vi bort allt vattnet som återigen runnit hela vägen till garaget. Sedan provade vi med vredet bara lite öppet och det gick hur bra som helst. Så snart var hela röret vattenfritt inför vintern.

Sen stod det att man skulle sätta i något i röret så att det inte kom vatten. Visst stod det en PET-flaska? Vi hittade en lite cola-flaska och den passade perfekt!

En liten tom flaska Cola Zero kan användas på många sätt!
Men nu då?

På andra sidan har vi insprutningskulorna och dessa skall väl antagligen också tömmas på vatten. Medan jag stod nere i källaren och var livrädd för att få skrapa garagegolvet en tredje gång, satte Sven på dammsugaren, men när han blåste i det ena hålet så sprutade det ut ur det andra, så det kom inget vatten alls nere hos mig. Check för den också!

Det inte bara regnade, utan det började bli sent också och vi började krokna. Så vi bestämde oss för att lyfta upp alla vinterplåtarna efter att vi hade rullat ihop poolskyddet och ställt in det i haciendan. Det man kan säga är att plåtarna har inte synts särskilt mycket där de stått mot muren nere vid garaget över sommaren. Möjligtvis skulle man inte stått precis där och sågat hela sommaren, för då hade vi inte behövt tvätta bort sågspån på alla plåtarna! :-( De är inte tunga men fruktansvärt sladdriga och otympliga. Vi la en stor impregnerad 70×70 stolpe över trappöppningen. Förra året lämnade de kvar den lilla aluminiumstången och den höll ju inte för all snön!

Vi börjar lägga vinterplåtar över trappan

Vi la på nästan alla plåtarna men det var fortfarande för mycket vatten kvar i poolen, så vi gick in och åt en extremt försenad lunch.

Vinterplåtarna på

Kl 17 i mörkret stängde vi så av pumpen och jag rullade ihop de 20 metrarna med plattslang och så åkte de 2 sista plåtarna på. Nu är allt förberett för vintern! Om det är någon som märker att vi glömt någon vital del i poolstängningen så säg till omgående. Det finns fortfarande tid kvar för det är ju fortfarande plusgrader ute.

Sammanfattningsvis kan jag säga att det här nog tog dubbelt så lång tid som vi sammanlagt spenderat på att hålla ordning på poolen under hela säsongen. Nästa gång kommer det dessutom att gå snabbare när man vet hur man ska göra (rensa avloppet INNAN man släpper ut vatten…) Vädret var varmt och skönt om än lite duggigt. Nu har vi båda förtjänat att krypa upp i soffan och bara slappa resten av kvällen!

 

,

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.