Ribe och Römö

Vi fortsatte vår resa med hjälp av våra 12 GB surf som även funkade i Danmark, och Svens arbetskamrats rekommendationer. De sa att vi skulle styra kosan mot Ribe, en lille by nere mot tyska gränsen på väst-Jylland. Och hela tiden blev vädret bara sämre och sämre. Vi hade det förstås bra i bilen men man såg ju på utetemperaturen att den hela tiden sjönk. Och hade vi inte kunnat surfa och se att vädret var precis lika dåligt i Odense, som vi kom ifrån, så hade vi nog åkt tillbaka. Men till och med hemma i Stockholm var det kallt och mulet.

Men när vi kom fram till Ribe så regnade det som bara den. I denna lilla stad med sina gamla hus så finns det inte så mycket plats för bilar, och än mindre gratisparkeringar. Det blev en ganska lång väg att släpa väskorna i regnet!

Det regnar
Det regnar

Innan vi bestämde oss för var vi skulle bo, så tog vi en fika på ett öppet kafé, det enda tror jag.

Vi fikar på "Storgatan"
Vi fikar på “Storgatan”

Det är lite bra att Booking.com finns för då kan man leta reda på hotell och kolla in priser. Sen kan det vara lite svårt att hitta vilket som ligger mest centralt men i Ribe var ju detta inget problem. Enligt Booking så skulle det vara fullt, men vi hade inga som helst problem att få rum. Däremot lyckades Sven återigen inte att pruta. Rummet vi fick var ytte-pyttelitet och golvet lutade så mycket att det tog ett bra tag innan sjösjukan gick över.

Utsikten från hotellrummet
Utsikten från hotellrummet

Sven hade ansvaret för att packa vinöppnaren men var han sedan hade lagt den i packningen var en annan sak. Där satt vi med en flaska Barolo som vi köpt på Lidl i Danmark och ville verkligen prova. Till sist, efter att ha gått igenom hela bagaget 3 ggr, hittade han den längst ner i neccessären. Men det var värt att vänta på. Ett riktigt smaskigt vin var det!

Sven korkar upp
Sven korkar upp

Vi ville inte äta på hotellet för det var inte ens någon god mat och dyrt som bara den. Vi tog ett varv runt stan (det tog inte någon lång tid) och bestämde oss till sist för Jakob A (i praktiken det enda som gick att välja). Restaurangerna här är märkliga, det upptäckte vi igår. Folk går hem så tidigt. Likadant här. Men vi gjorde oss hemmastadda!

SvDs webbkryss kan man bära med sig vart man än  befinner sig!
SvDs webbkryss kan man bära med sig vart man än befinner sig!

Och så kom då den fantastiska maten! Jag hade beställt revben och jag vet inte vad de hade gjort med dem men en spröd yta ovanpå och en fläsksvålssmak utan dess like. Jag vet att det inte låter gott men det var fantastiskt. Inte en enda amerikansk barbecuesås, utan helt naturell!

Mina revben
Mina revben

Vid 9-tiden var det pinsamt när vi var ensamma kvar och de gick runt och städade och dukade rent. Inte för att vi behövde gå sa de, men när de började sätta på sig ytterkläderna bad vi om notan. Och så gick vi hem till vårt lilla skeva hotellrum. Och somnade sött!

Man är väl i Danmark! Det fanns inte ägg och bacon till frukost, men en lille en kunde man få!

Gammeldansk
Gammeldansk

Det regnade inte idag, men hu så kallt det var. Vi skulle gå in och titta på den gamla fina kyrkan, men se det gick inte för det var gudstjänst mellan 8 och 12, och under den tiden ville de att man skulle respektera gudstjänsten. Så vi fick står utanför och titta och tycka synd om de stackare som satt inlåsta i en 4 timmar lång predikan! Så här såg kyrkan ut utifrån i alla fall! Rätt maffig!

Kyrkan i Ribe
Kyrkan i Ribe

Mitt emot kyrkan låg en lokal där man ställde ut konsthantverk. Vi fick nöja oss med det! Det var en glaskonstnär och en rakukeramiker.

Små rakubrända lyktor
Små rakubrända lyktor
Rakubränd urna
Rakubränd urna
Skojiga totempålar i raku
Skojiga totempålar i raku
Glastavlor i fina färger
Glastavlor i fina färger

När vi gick en promenad i Ribe så hamnade vi i en affär där man sålde keramik och där träffade jag keramikern som gjort det jag visar ovan. Det var kul att prata med henne och jag fick tips. Jag ska verkligen se till att fixa en raku-ugn att använda själv! Här är länken till hennes hemsida. Hon heter Dorit Knudsen!

Så här fint var det i Ribe!

Gatubild
Gatubild

Nästa anhalt var vi inte lika imponerade av Römö skulle vara fantastiskt, men det var bara kallt och fruktansvärt blåsigt. Och inte särskilt vackert heller. Och nu när jag pratat med folk, så har jag inte hört en enda person som haft en trevlig upplevelse där heller.

Vägen ut till Römö
Vägen ut till Römö
Vindpinade buskar/träd
Vindpinade buskar/träd

Det var bara gammal torr ljung och gräs på hela ön. Vi åkte till ena änden där det fanns en parkering och en trappa upp där man kunde titta på utsikten. Så här såg den ut!

No comments
No comments
Eller så här
Eller så här

Vi körde runt i ett sommarstugeområde där stugorna verkligen låg nere i hålor för att skyddas mot vinden. Vi blev förvarnade att det var 16 gupp på vägen. Och det var det verkligen, men till sist var vi framme vid en strand där en hel hög med galningar antingen windsurfade eller kitesurfade! Vi vågade knappt ens gå ur bilen!

IMG_0726
Surfare
IMG_1723
Jag fryser

Innan vi drog från Römö så stannade vi vid det mest osexiga caféet vi hittade och köpte fika. Man fick själv ta kaffe latte ur en maskin som var så snålt inställd så vi hann prova alla knapparna innan vi hittade något som dög. Hela vårt bord var fullt med kaffekoppar när vi gick därifrån, men kakorna var goda!

Lite fika
Lite fika

Nu ska vi till Tyskland!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.