Roadtrip till Åkersberga

Idag är det en klämdag som vår arbetsgivare har gett oss ledigt. Det är inga problem att sysselsätta sig här hemma egentligen, men om man håller på med det här….

Mossgrön träolja, den 3:e 5-litersburken sen jag upptäcken färgen som gör att allt ser nytt ut!
Mossgrön träolja, den 3:e 5-liters burken sen jag upptäckte färgen som gör att allt ser nytt ut!

och vädret är så här…

De vita strecken är faktiskt hagel!
De vita strecken är faktiskt hagel!

så känns det som om man ska lägga ner och göra något annat. Av någon oförklarlig anledning så har Sven lämnat in ett av hjulen till släpet i Åkersberga. Nu sitter han här med det andra hjulet och vill ha båda däcken utbytta. Så vi bestämmer oss för en liten road-trip dit. Vi kollar in vad det finns att se i Åkersberga, och de har både en handelsträdgård och en affär för utemöbler.

DSC05248

Vi börjar på Åkersberga Växtförsäljning och för någon som har suttit med stolsvärmen på i bilen så är det väldigt kallt att gå runt. Men oj, vad mycket saker de hade, men det var till och med dyrare än Zetas, men ibland kan man behöva lite ny inspiration (säger vi som kom ut med en fröpåse med blomkålsfrön och en påse med charlottenlök (den enda sorten som inte var rutten)).

 

 

 

Här finns allt!
Här finns allt!
Det går i blått!
Det går i blått!
Det här ska jag dreja när jag får större ugn!
Det här ska jag dreja när jag får större ugn!
Aunrot, jag har nästan alla sorterna
Alunrot, jag har nästan alla sorterna
Vill ha! Bara 8000:-
Vill ha! Bara 8000:-
Bauta rhododendron för 1000:-
Bauta rhododendron för 1000:-
Inomhus fanns det mera
Inomhus fanns det mera
Fast inget vi ville ha
Fast inget vi ville ha
Var de äkta? När jag ser bilden så undrar jag...
Var de äkta? När jag ser bilden så undrar jag…
Och så går vi ut igen
Och så går vi ut igen

Det fanns ett café därinne och matserveringen skulle börja den 1 juni, men helt seriöst så hade de något problem med avloppet så det stank så mycket skit därinne att det inte gick att vara där. Jag fattar inte hur de där damerna kunde sitta mitt i stanken och konversera och dricka kaffe, men man är väl född med lite för bra luktsinne kanske.

Till nästa butik!

Olsons trädgårdsmöbler
Olsons trädgårdsmöbler

De hade mycket men det var nog inte riktigt vår melodi. Det här var det enda vi hittade som var riktigt, riktigt skönt, men 10 000:- för två fåtöljer med fotpall, kändes lite väl dyrt. Jag tror att Kila möbler nog kommer att ha det vi söker. Deras hemsida får mig att dregla i alla fall.

Sköna men dyra!
Sköna men dyra!

Men vi hittade i alla fall den ultimata presenten till någon som är flärdfull men har allt. Man kunde välja på guld och alla möjliga färger, men vi fastnade för den rosa, förstås!

"FOR GLAMOROUS PEOPLE WITH DIRTY NAILS"
“FOR GLAMOROUS PEOPLE WITH DIRTY NAILS”

Sen var vi så hungriga så vi MÅSTE få något i sig. Skulle vi hitta någon pizzeria i Åkersberga, eller skulle vi åka hem igen. Det kändes som det var bäst att åka hem och sagt och gjort, och efter ett stopp på Lidl, där jag kastade ner allt ätbart jag såg i korgen så kom vi hem. Jag lovar att det inte tog mer än 3 minuter att tillaga lunchen, som vi intog kl 5 på kvällen med skakande händer!

2 rostade brödskivor med en laxburgare och spenatblad och curry/mango sås.
2 rostade brödskivor med en laxburgare och spenatblad och curry/mango sås.

Jo, jag hittade ju något mer på Lidl. Det som inte fanns i handelsträdgården i Åkersberga i alla fall. En lila trädpion!

Hur fin kan denna bli?
Hur fin kan denna bli?

Det stod att man skulle vara extremt försiktig när man planterade den så att de små rötterna inte skulle gå av. Trots detta lyckades jag bryta av varenda rottråd utom en enda när jag planterade den i en kruka, för var sjutton ska jag sätta den i trädgården? Det får vi ta sommaren till att bestämma!

Så hur går det nu med vårt uterum, nu när vi har fått dit nya murare? Att de är duktigare än det där skämtet som var här en vardagskväll och försökte, är ju helt klart. Den gamle farbrorn som kommer hit med skjorta och tröja (och arbetsbyxor) är så söt att han lika gärna skulle kunna få sätta dit tegelstenarna bak och fram och jag skulle gilla det… Men det går inte så fort, och det skördar offer också!

Avbruten irisknopp :-(
Avbruten irisknopp :-(

Men de har det inte lätt. Vi har försökt att klippa ner våra fantastiska rosor men det gick inte mer. Och det går en gren då och då! Men det blir nog bra när det blir klart!

Från entrén
Från entrén
Från gången
Från gången
Inifrån, kan man ha bättre utsikt när kvällssolen lyser kl 21.15?
Inifrån, kan man ha bättre utsikt när kvällssolen lyser kl 21.15?

Och hur går det då med våra egna projekt? Jo, nu är spaljén äntligen färdig. Jag älskar det där med att vi har en massa saker som vi “måste” göra och så helt plötsligt kommer vi på en helt annan idé, som vi bara sätter igång och gör klar. Spaljén för att skärma av komposten och skottkärrorna kom vi på förra helgen, och nu står den där och är jättefin. Vi har inte bestämt om vi ska sätta dubbla rader av spjälor, även på baksidan. Gör man det så blir det nog ännu mer skydd, men det är varken roligt att såga, eller att måla. Jag försökte hävda att jag gjort mest på spaljén eftersom det tog så lång tid att måla, men Sven höll inte med!

Från odlingslådorna
Från odlingslådorna
Från gräsmatta
Från gräsmattan
Från köket
Från köket

Och medan jag målade och målade så fixade Sven äntligen en ställning till hallonen, så att det går att klippa gräset. Det här är första gången sen vi flyttade hit som vi har gjort något för hallonen. För det mesta har de legat jordslagna i något hörn av trädgården, men nu äntligen! Fast jag tror att de gula hallonen vi köpte på en mässa förra året dog. Vi får väl se!

Hallon!
Hallon!

I morgon är det “vanlig” helg igen, så då får vi se om vi kan ta det lite lugnare. Och så får vi besök av Erik och Susanna. Jag ska försöka övertala dem att de vill ha en lila buddleja och kanske ett magnolia träd i sin trädgård! :-)

 

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.