Skördefest

Vi hade bjudit in halva släkten idag och bett dem ta med sig så mycket äpplen de kunde. Så skulle vi se till att de åkte hem med juice istället. Det var Erik och Susanna och det var Farmor Yvonne och det var Per med Sanna och Lisa. Anna hade fått halsfluss så hon stannade hemma med sin Christoffer.

Det är fullt på parkeringen idag

Ella var så fin i sin tröja som gammelfarmor hade stickat till henne och i skorna som jag köpte till henne i somras och som passade alldeles perfekt nu.

Hej Ella, som vi har längtat!

Och Agnes bara sov hela tiden.

Men Agnes låg och sov i vagnen hela dagen nästan.

Vi hade redan börjat när Erik och Susanna kom. Sven hade ställt ut alla sakerna och sedan förra helgen så hade vi kommit på lite smarta lösningar som skulle göra det lättare att hålla på.  Vi hade vägt in alla äpplen och det var nästan 140 kg äpplen som vi skulle musta. Efter vägningen skulle alla äpplen tvättas.

Vi vägde in totalt 135 kilo äpplen (och lite päron)

Därefter skulle äpplena krossas. De stora Signe Tillisch måste vi skära itu för de fastnade hela tiden. Sedan hade både Per och Erik Cox Pomona och vi hade Wealthy och James Grieve.

Sven hade byggt en ställning för krossen

Det var bara att snurra på. Här måste det gå undan för vi hade 6 hinkar att hälla äppelkrosset i men krossen rymde bara 3 hinkar.

Och så var det pressen

Vi turades om på de olika stationerna.

Erik pressar fram ett leende hos farmor
Där står dom tillsammans

Det var dags för lunch som blev grillad korv med bröd och räksallad. Precis som det ska vara när man jobbar utomhus.

Så var det korvgrillning
Mmm räksallad
Här hänger Ella
Sanna och Lisa med pappa

Ella fick en kaninväska i present av Sanna och Lisa. För Lisa var det första gången hon träffade Sanna. Men det var kärlek vid första ögonkastet! Och Sanna kändes som Ellas bästa vän….

Ella fick en kaninväska av Sanna och Lisa
Den gillade hon jättemycket

Farmors två yngsta barnbarn, fast nu mycket större än farmor själv.

Sanna och Lisa med farmor

Ella ville förstås bada. Vi lyckades få henne att vänta tills den stora visaren stod på 2 men det var bäst att skynda på innan det blev kallare. Nu var det strålande sol men det var vindbyarna som kom som var värst. Men eftersom Sven höjde temperaturen härom dagen så kunde vi glädja oss åt 33 grader i vattnet. Ella led inte och inte vi andra heller….

Och så skulle vi ju bada förstås!
33,6 grader i vattnet var mycket skönt
Poolhäng
“Så små naglar har hon!”

Efter badet åt vi upp farmors äppelkaka med mandelmassa i ett nafs. Sen var det dags att pastörisera all juicen. Det var då vi upptäckte att doppvärmaren krävde 3,200 W medan en propp har 2,300 vilket gjorde att proppen gick i ett. Till slut flyttade vi till ett annat uttag och då klarade vi det upp till 80 grader. Ala 51 litrarna.

Stilstudie del 1
Stilstudie del 2
Och så var det dags för pastöriseringen
17 BIB:ar blev det

Medan vi stod och “buteljerade” alla BIBarna så hade Sanna och Lisa fullt schå att leka kurragömma med Ella och hålla Agnes på gott humör.

Under tiden passade Lisa och Sanna Agnes och Ella.
Sedan rätade vi ut våra leder

När vi till sist var klara så firade vi det genom att skåla i ett glas fransk äppelcider. Mums! Hoppas vår blir lika god!

Provade lite fransk äppelcider

Vi brukar inte köpa lådvin men Sven kunde inte motstå en låda i trä som vi kunde använda till våra BIBar. Så nu måste vi kricka upp allt vinet som var så där…

… lådvinet vi köpte för emballagets skull.

Jag stod och lagade mat till halv 12 i går kväll, en köttgryta med mexikansk touch. Till den åt vi nachochips, syltlök och creme fraiche. Det var sannerligen väldigt gott!

Nachochips och creme fraiche till….
…Köttgrytan som jag gjorde igår kväll…
Och så hade vi bara så trevligt

Vid 22-tiden så drog den andra familjen Claug och vi blev ensamma kvar. Ella ligger och sover med rumpan i vädret i spjälsängen och Agnes sover i barnvagnen. Det är bara vi som är vakna,  men inte så länge till….

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.