Sommarkänsla

När vi bestämde oss för att ta bort kryddträdgården för att bygga pool så byggde Sven ett antal lådor i tryckimpregnerat trä på altanen vid köket. Avsikten var att jag skulle flytta mina kryddväxter dit. Det allra finaste i hela kryddträdgården var min kombination av spansk körvel men sina vita, hundkex-liknande skira blommor tillsammans med lila allium. De blommade nästan samtidigt men oftast han körveln nästan att blomma över innan lökarna stod i blom.

Sven byggde en speciallåda på höjden och till den flyttade jag min spanska körvel. Och sedan grävde jag ner alliumlökarna. Men tydligen för djupt för de ruttnade och vad som hände med körveln vet jag inte för den försvann. Sedan dess har jag letat överallt efter körvel men inte ens på Zetas har jag hittat. Istället har jag planterat en massa andra saker som senast förra sommarem då jag satte två plantor med citronverbena och ananasbasilika. allt doftade underbart men det var inte vackert att se på.

Förra sommaren när jag rensade i rabatten på framsidan så var det ett stort ogräs som växte mitt i höstanemonen. Jag slet bort en del och kände plötsligt doften av anis. Och mycket riktigt när jag tittade mer noggrannt så växte det spansk körvel för fullt. Försiktigt grävde jag upp den och planterade den i min låda. Sedan köpte jag ett gäng alliumlökar och satte ner. Lite snål som jag var köpte jag inte de stora mörklila som kostar ungefär 79:-/st utan en billigare sort som visade sig vara lite blekare i färgen.

Och i år, äntligen, så ser det ut precis som jag vill ha det. Det är en kort blomningstid, körveln börjar redan gå i frö (gissa om jag ska spara dem!) men ack så vackert. Det påminner om de blommor vi hade runt det lilla torpet vi hyrde i Malmbäck utanför Nässjö. Som hundkex och åkervädd, en svensk sommaräng. Och de ljuslila alliumlökarna blev mycket finare.
20140602-214037.jpg

20140602-214051.jpg

20140602-214107.jpg

20140602-214126.jpg

Skulle jag titta på trädgården som helhet, så skulle jag bli tokig över allt som ska göras, men genom att vara nöjd med en liten detalj här och där är det mycket lättare att tycka trädgårdsarbete är kul!

 

20140602-213351.jpg

20140602-213423.jpg

 

,

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.