Sven kommer ut som kock

Jag vet inte vad som har hänt med Sven, men jag tror inte att det har att göra med att det är min födelsedag och han vill att jag ska slippa stå i köket, utan det måste vara något annat skäl.

Det började med att vi hittade två jättefina humrar på Lidl. De var kopiösa. Men vi hade ju ingen att fira med och det var ju inte så många dagar fram till nyår. Jag skickade iväg ett sms till grannarna, och de hade lika taskig framförhållning som oss, så de kom gärna hit på Nyårsafton!

Förra året åt vi hummer och försökte oss på att gratinera dem helt utan något recept. I år blir det snäppet värre. Receptet hittade vi på på Lisas godbitar på nätet.

Så Sven började förbereda redan igår kväll. Min nya alligator var perfekt att skära champinjoner i.

Champinjoner och vitlök steks tillsammans

Till huvudrätt kommer vi INTE att servera den gängse oxfilén, tvärtom kommer det här att bli sparmat. På P4 Radio Stockholm ringde folk in med recept efter jul och då var det en dam som berättade att hon varje år gjorde slut på sin julskinka genom att marinera den i sherry eller vitt vin och gratinera den med en gräddsås med tomatpuré och lite curry. Det lät så himla gott, och eftersom Sven har tröttnat på skinkan så….

Potatisen står färdigskalad

Till detta ska det serveras gratinerat potatismos. Och potatisen kan ju med fördel skalas kvällen innan.

Till dessert har Sven hittat ett recept på ICAs hemsida. Portvinsmarinerade bär med vit chokladkräm! Där kunde han bara förbereda nötterna som skulle vara ovanpå. Vilken tur att han glömde köpa hasselnötter för det innebar att vi åtminstone kunde göra åt dessa ur det obligatoriska nötfatet som står på bordet varje jul, utan att någon äter det. Och Anna vann filipin-tävlingen i morse. Den som först sa filipin efter att de hade grattat mig skulle vinna en rulle Center :-)

Hasselnötterna till desserten är hackade och stekta

Sen var det bara en sak till som gock att förbereda och det var att duka. Jag erkänner att jag kunde lagt mer energi på detta, och tex strukit dukarna en extra gång men vi ska bara ha levande ljus. Servetterna är dock strukna och brutna i Franska Liljan, den enda brytningen jag kan (hjälpligt med hjälp av en utskriven 4-sidig instruktion som ligger i linneskåpet).

Bordet är dukat

Så idag fortsätter arbetet med middagen efter en timmes promenad i det varma vädret. “Kokboken” ligger hela tiden i närheten.

Receptbok à la 2012

Först la han den uppskurna skinkan i marinad med sherry (och jag fick hjälpa till att vända skivorna minsann)…

Skinkan ligger i sherry

Och samma sak med björnbären som Sven ville ha istället för hallon. Har man ett så fint björnbärssnår som vi har att plocka från varje höst så vore det väl dumt att inte använda det!

Björnbären ligger i portvin och lite anis (eftersom vi inte hittade någon stjärnanis)

Hoppas nu att det blir gott. Det gick inte att hitta någon stjärnanis, så jag lyckades leta fram en gammal burk med vanlig mald anis från den tiden jag brukade bara rågbröd. Det får funka!

Sen var det dags att slipa knivarna och dela på humrarna. Det luktar så gott i hela huset nu?

Humrarna delas med vass kniv!

Och så här goda såg de ut innan de ska in i ugnen!

Humrarna ligger färdiga med osten på

I de här glasen ska efterrätten ner. Man borde ha en massa saker att använda men när man väl ska hitta något, är det aldrig något som passar. Det här är några juiceglas jag fått i julklapp någon gång tillsammans med en karaff som jag har som blomvas :-)

Glasen till desserten

Och så var det bara den vita chokladmoussen kvar. Tyvärr var jag inte närvarande när den tillreddes så jag har inte en aning vad som är i den. Men jag är helt säker p att det kommer att bli mumsigt!

Den vita chokladmoussen är förberedd

När potatisen var färdigkokt gjorde Sven mos, och jag fick den stora äran att riva parmesanost att blanda i. Det är väl i stort sett allt jag gjort med maten idag :-)

Skinkan och moset ska in i ugnen och gratineras. Sen är det klart!

Vad våra gäster inte vet, är att jag har fått en födelsedagspresent av min syster idag. Och den tänker jag använda i kväll!

Mitt födelsedagsspel jag fick av Ditte

Och vid 12-slaget kommer vi som vanligt att stå på balkongen och se hur innevånarna i Bredäng, Sätra och Skärholmen bränner upp miljoners miljoner på fyrverkerier. Det brukar bli så rökigt till slut att man inte ser något alls. Och i år, precis som förra året, håller vi tummarna för att våra skjutglada grannar inte sätter eld på grannhuset i frigolit. Då ligger vårt hus väldigt risigt till!

Gott slut och ett riktigt gott nytt år till Er alla!

 

 

 

,,

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.