Tillägnat min farmor

Det är dags att spara ner en liten uppdatering av vår trädgård inför framtiden.

Avenbok är bland det vackraste som finns. När all skir grönska försvinner så behåller den sin ljusa gröna färg. Och vad som är bättre är att en avenbokshäck ger ett mycket bra insynsskydd trots att man kan hålla den väldigt smal. Den behåller löven hela vintern och det är bara precis när de nya löven spricker upp som de gamla ramlar av. Detta sammanfaller tyvärr med vår poolöppning. Det blir mycket löv att ta hand om.

Avenbokshäcken 2014-04-21
Avenbokshäcken 2014-05-17
Närbild

Vissa saker har redan blommat över i trädgården, som tex kejsarkronor, hyacinter, påskliljor och scilla. Men än blommar lökarna!

Ramslök och spansk klockhyacint
Pärlhyacinterna har fått spatt i år!

Persikoträden, päronträdet och nu senast körsbärsträden har blommat över. Vi får hoppas att de blev ordentligt pollinerade trots det kalla vädret. Nu är det dags för äppelträden!

Äppelträdet vid köket
Närbild
Alla grenar utom en blommar på det nya familjeträdet

Vid garageuppfarten har jag haft några synnerligen fula blommor som jag inte vet vad de heter. Jag har inte orkat rycka bort det och tur var väl det för se så fint de blommar. Nu gäller det att föröka längs hela muren!

Måste lära mig namnet på dessa!

Och nu så börjar rhododendronen att blomma! Den nedan köpte jag på Zetas när jag gjorde i ordning den allra första rabatten i trädgården. Jag sa att jag ville ha en vit, och ni kan ju själva förstå hur besviken jag blev när den knoppades. Men när blommorna väl slår ut så är de mycket riktigt vita.

Jag har också planterat tillbaka saker som jag tog bort ur rabatterna när vi flyttade hit. Jätterams var inte min förtjusning då, men den växer liksom på en, och nu har jag flyttat bort de som växer mot grannen, för de är giftiga och vi vill inte att några barn ska äta bär. Så nu är de tillbaka och ska samsas med funkian i rabatten. Men den har inte kommit upp ännu.

Trädpioner är vi inget bra på. Vi har knyckt på en ödetomt och den dog, och sedan fick vi en av svärmor. Den höll också på att dö. Sedan flyttade vi på den och förra sommaren stod det en torr pinne i rabatten, men i år har den börjat komma igen. Inte för att det kommer att bli några blommor men kanske nästa år!

Trädpion

De senaste två åren har vi haft passionsblomma som har växt mot muren i haciendan. Den har verkligen varit tacksam så i år så bestämde vi oss för att sätta det mot poolplanket. Det var ingen lätt match att trassla upp den eftersom den kom färdig med en liten rund stålställning. De har tappat alla befintliga blommor men redan nu har den börjat växa igen. Den vi hade förra året tog vi in över vintern. Den är lite grön nertill så vi håller tummarna!

Passionsblomma. Jämförelsebild – FÖRE

I år har vi då fått plantera i våra nya odlingslådor. Sven var snabb med att slänga ner potatis. Han byggde ett lock med plexiglas och visst är det skillnad på potatisen som vuxit under lock och den med bara väv!

Amadine och Early puritan under lock
Potatis under väv

Locket är nu flyttat till salladslådan. Glasen har blivit lite konkava så när det regnar samlas det vatten på det. Men då har jag ställt tomatplantorna väldigt strategiskt. Det är bara att öppna locket, och vips är tomaterna vattnade!

Tomatplantor

Vid odlingslådorna har vi gjort ett hallonland för våra stackars plantor som vi haft jordslagna än här än där de senaste 4 åren. Ja, och så fyllde vi på med gula hallon också.

Hallon

Rabarbern har också flyttat runt överallt. Men här verkar den trivas bra!

Rabarber

I vår “fruktträdgård” på baksidan planterade vi krusbär men det såg heldött ut så vi köpte en ny buske. Då upptäckte vi att den gamla inte alls var död, så den här fick en egen plats jämte rabarbern.

Krusbär – JÄMFÖRELSEBILD

Jag vill också visa att alla mina buxbom (utom en) nu har antagit sin naturliga gröna färg. Jag har grävt upp spridda skott från en stor moderbuske som vi inte lyckades rädda och satt först på framsidan men där glömde jag vattna dem. Två av buskarna (de närmaste) började växa men inte de andra, men nu ser det ut som om alla har börjat trivas. Här ska det nog bli en jämn fin häck en vacker dag. (Om inte buxbomssjukan slår till förstås!)

Buxbom

Som jag kämpade för att tömma komposten. Jag fick så mycket jord, och jag har spritt överallt där det är möjligt. Därefter lyfte jag över allt som jag slängt till den tomma delen och nu har jag en massa kompost att ta hand om i botten på den andra. Det är fantastiskt att kunna producera så mycket, och om man bara vattnar och luftar så har man fått en nerbrytning på ett år. Det här är kvar att sikta och sprida ut!

Komposten

Den här masken förevigade jag på gräsmattan. Först trodde jag att det var en hasselorm, så stor var den, men det var bara en mask.

Jättemask

Andra “djur” som vi har i vår trädgård är duvor. De har försökt bygga bo precis överallt, men Sven har en lång stång som han petar med. Här är ett av bona i björken!

Duvor – nej tack!
Och här är björken!

När Sven skulle plocka isär sin 50-års present så hade han sönder en koppling. Det gjorde att hans fontän stod i träda förra året, men nu lyckades han äntligen få tag på en reservdel. Så nu är den inkopplad igen och jag tror att han var ganska glad över att ha lagt en klorpuck i vattnet, för annars hade det nog inte varit så mysigt att fixa med.

Lite mycket sten? Hjälp Anna, hur la du dem?

Vid haciendan har vi satt våra druvor. Dessa fick vi flytta på när vi byggde poolen men förra året fick de komma tillbaka. I år är det skillnad för redan nu finns det massvis med knoppar. Det ska bli spännande att se dess slingriga framfart.

Vindruvor – JÄMFÖRELSEBILD

Våra grannar håller på att ta ner sina träd. Jag tycker det är synd, för träd tar bort en himla massa buller och vi bor ju precis bredvid E4:an. Och dessutom så skyddar träden mot blåsten som kan vara ganska så rejäl här uppe på berget där vi bor. Men det lär de väl märka i sinom tid. Vi fick i alla fall väldigt mycket ljusare i Annas rum och mitt arbetsrum så det tackar vi för!

Mer ljus

Ja, du farmor, inte var du någon fena på trädgård, men det berodde väl mest på att du alltid bodde i lägenhet. Men det fanns ingen som klådde dig i svampkunskap. Jag önskar ändå att jag kunde få visa dig min trädgård som jag är så stolt över!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.