Trädgården börjar bli klar

Nu har forsythian blommat ut och likaså syrenen. Men då kommer den alldeles underbara paradisbusken, men sin miljoner små tvåfärgade rosa klockor. Jag fattar inte hur man har kunnat skapa något så vackert och något som folk uppmärksammar så lite. På grannens tomt stod det, innan den styckades av, den absolut största paradisbusken jag någonsin sett. När man tog bort den så bestämde jag mig för att jag ska skaffa mig den största som finns. Tveksamt om jag kommer att lyckas, men lite större blir den ju varje år.

Närbild – Kolkwitzia
Vår paradisbuske

No-name orange klätterros med blomblad som är vita på baksidan

Nu är det snart ros-tid. Det går så där. Vi har redan upptäck mjöldagg på New Dawn som vi planterade vi köksdörren. Den klippte jag ner till fötterna idag. Och andra har fått svartmögel eller vad det nu är och andra har fått kryp. Sven har sprayat allt. Två som mår kanon är båda de nya klätterroserna. Den oranga (enligt etiketten) har börjat blomma, men inte den andra som ska bli vit.

Sen kommer världen sämsta bild på världens vackraste ros. Den heter daggros, och både bladverk och rosor är fantastiska. Det är väl bara växtkraften och taggarna som inte är så kul. Jag klippte ner den en meter och ändå är den så här stor. Vi hade tänkt ta bort den för Sven tycker inte om den, men nu med alla blommorna så kan han inte motstå den heller. Men vi borde ha flyttat ner den till rabatten vid garaget. Nu finns det inte plats längre!

Daggros
Daggros närbild

Buskmagnolian mådde inte så bra i slutet av våren när det blev så kallt och frostnätter. Därför blev många knoppar förstörda och de andra är ganska små. Men nu håller den på att slå ut de blommor som denhar kvar.

Buskmagnolia

Nu börjar den tidiga klematisen att blomma också. Jag har en vit sort som jag bara inte kan få högre än 1,5 meter hur jag än gör. Den är jättefin och jag har kompletterat med en blå, men den vill tydligen inte heller växa sig hög. Men i den andra hörnan sitter det två klematis som jag inte kan se skillnad på. Men den växer som bara den och kommer säkert att nå upp till taket om jag bara orkar binda upp den.

Klematis i hörn 1
Klematis i hörn 2

När de skulle reparera muren på baksidan efter sprängningen så satte vi små julklappssnören på de buskar som vi ville behålla. Kriteriet var att de var så små så att de skulle klara av att bli uppgrävda, så det var ju inte många som stämde in på detta. Till slut blev det bara en buske som blev omhändertagen. Vi hittade den uppgrävd och söndertrampad på marken och såg knappt julklappssnöret. Vi planterade den först på ett ställe men nu har den fått sin riktiga plats och i år har den verkligen satt fart. Det var alltså 2011 som den grävdes upp så man får verkligen ha tålamod. Folk som kan säger att det är en deutzia. Små söta rosa blommor har den i alla fall.

Vår gamla deutzia

På ICA Maxi köpte jag en rund stängbar korg. I den satte jag först en av mina begoniaknölar, men det hände inte ett smack. Så jag hittade den här blandningen av olika färger av små petunior. Och nu sitter den där på en plats som man inte slår huvudet i så ofta i alla fall…

Vår hängande trädgård
Små minipetunior i blandade färger

I höstas “föryngrade” vi trädgården som var så väldigt hög. En sak som vi inte mäktade med var att hantera de två jätteberberisarna som växte nere vid garageuppfarten. Vi klippte och klippte men det behövdes något radikalt så vi tog hit Tiger Trädfällare som sågade av den jäms med skosulorna och tog hand om allt riset. Det var förra våren och jag trodde inte att det skulle växa tillbaka något för det såg helt dött ut, men pang sa det och nu kommer båda buskarna igen. Den gröna skulle vi behöva ta bort hälften av men rötterna är grymma! Nu har vi ju vant oss vid att ha gott om plats där nere och har gjort nya små trappmurar och planterat mer saker.

Närbild på röd berberis
Vår nerklippta berberis börjar växa igen!

Varje år brukar jag har passionsblomma växandes. Förra året orkade jag inte släpa in den i uterummet så det här är ett helt nytt exemplar. Sen har jag sått egen luktärt och köpt en annan sorts klätterranka som jag får fota när det börjar komma blommor.

Årets passionsblomma

Ja, det var allt från trädgården den här helgen!

Affe, den idioten hade fått spelet när han skulle köra hem och fastnat vid ett träd som vi lett tråd runt om. Då kunde han inte känna var vägen hem fortsatte och han bara stod där och tuggade tills han till slut körde av tråden själv och stannade. Men det tog Sven en kvart att fixa. Antar att det inte är sista gången det kommer att hända. Jag ska försöka uppgradera honom för det ska finnas en buggfix för just det här problemet.

,

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.