Turist i Täby

Vad gör man en tråkig och snöblaskig dag som idag då? Egentligen vill man bara ligga kvar i sängen men Luther har ju lärt oss att man inte får göra så. Först går vi ut och skottar snö, för där det inte ligger snö fylls det inte på med mer. Och så får man ju lite frisk luft (och blir himla blöt också)!

Sen var det slut på sysslorna och jag kände inte för att lägga pussel hela dagen så vi bestämde oss för att åka till Täby Centrum som ju ska vara ett centrum med många inredningsbutiker.

När vi åkte ut på motorvägen såg vi att det var kö ända från Bredäng bort mot avfarten till Kungens Kurva. Det var då jag kom på att det var lönehelg, och inte världens smartaste att åka till ett shoppingcentrum. Men förutom en halvtimmes cirklande i parkeringsgaraget innan vi hittade en plats, så var det förvånansvärt lugnt i Täby Centrum. Men så svalde det nog en hel del människor.

Första affären vi gick in i var Marimekko-butiken. Min arbetskamrat i Sibiu, Viorica, har jobbat med den kunden och jag tänkte att det skulle vara kul för henne att ha något från Marimekko. Jag hittade en mugg med den typiska röda blomman. Aldrig någonsin har jag fått den så omsorgsfullt inslagen som av tjejen i butiken. Jag tror att jag var där i bortåt en halvtimme. Men sedan hade jag ett fint paket i en fin påse med mig ut ur affären. Jag tror att bara påsen kommer att bli en hit! (Synd att Sven knölade ner så mycket annat i den sen så den fick märken på sig.

Jag handlar på Marimekko
Jag handlar på Marimekko

Det var väldigt mycket reor på gång. 70% överallt. Men vi var mest inne i herraffärer för Sven ville ha en ny blå kavaj. Men 70% på 4000:- är ju rätt mycket ändå. I en av affärerna hittade jag en jättesnygg blommig T-shirt (jag älskar blommiga T-shirtar om någon missat det), så jag tog in en i storlek L och provade. Den var JÄTTESTOR, så jag hittade en i storlek M men den satt också väldigt underligt med konstigt stora ärmar. Då kom killen som jobbade i butiken och när jag frågade så visade det sig att det var en herrtröja. Undrar vem som vill ha den på sig?

Den "snygga" tröjan
Den “snygga” tröjan
Närbild på mönstret
Närbild på mönstret

Och så gick vi runt och runt och hittade till slut både ROOM och Habitat. Men om man inte behöver något så finns det inget att köpa.

ROOM
ROOM

Men först behövde vi få något i magen. Vi hittade en sushirestaurang med lite annorlunda utbud. De gjorde små sjögrässtrutar med fyllning av ris och hackad tonfisk med chilimajonäs (som jag valde). Det var väldigt gott men det goda låg överst och nere i struten låg det ju bara ris….

Nashimi
Nashimi

Vi hittade också John Wall, som vi hade trott försvunnit. Det var lite annorlunda utbud än när det var världens bästa järnaffär och låg i PUB-huset. Till exempel hittade jag de här små figurerna som man skulle använda för att släcka ljus med. (Lite tips att ta med sig hem till keramikverkstaden)

Ljus-djur
Ljus-djur

På Apotek Hjärtat köpte vi på oss mängder med vitaminer, och passade på att “poppa” varsin Alvedon, för vi båda har haft huvudvärk hela dagen. Vanligtvis är det en av oss som lider ena helgen och sen den andre nästa helg, men den här helgen timade vi det fint.

När jag gick förbi Akademibokhandeln såg jag att det hade kommit ut nya böcker av Jojo Moyes. Om ni inte ännu har läst “Livet efter dig”, så rekommenderar jag den verkligen. Men här fick jag tips på en ny, som verkade bra.

Mer böcker
Mer böcker

Fast just nu har jag ju en hel del att ta mig igenom. Senast i morse laddade jag ner en kanadensisk deckarförfattare som jag fick rekommenderad av min vän Maureen från Kanada.

Min boklista...
Min läslista…

Inne på Iittala-butiken hittade vi en snygg ljusstake som nog skulle passa bra i vårt uterum (när det någon gång blir byggt). Fast när vi såg prislappen så kändes den inte lika snygg. Den kostade över 1000:-

Kanske inte värd sitt pris.
Kanske inte värd sitt pris.

Sen är vi barnsligt förtjusta i stumpstakar men har ännu inte lyckats hitta en som har varit tillräckligt snygg. Den här är för stearinljus, men man kan nog ställa värmeljus mellan hållarna.

Stumpstake
Stumpstake

Det fanns så himla många såna där affärer där man blandar prylar med dyra, konstiga damkläder, men en av dem (och hur ska jag minnas namnet på den då?) hade väldigt fina saker. Bland annat hade de här roliga flaskorna som man skulle ställa värmeljus i. Sven tyckte att han kunde göra egna, men jag förstår inte hur det skulle gå till. Som vanligt köpte vi inte några. Sen brukar det vara så att när man verkligen vill köpa dem så minns man inte var sjutton man såg dem. Men nu är det dokumenterat, så nu kan jag verkligen inte glömma!

Hängande ljusstakar
Hängande ljusstakar
Kopparlampor
Kopparlampor

Om ni inte har märkt det så är det väldigt populärt med koppar just nu. De här lamporna ger ett så himla fint sken, men vi har ingenstans att hänga dem…. Jag får titta på bilderna istället.

Hängare
Hängare

Till Annas hall borde den här vara snygg. Hon har redan en kopparlampa i taket och den här hängaren tar ju inte så mycket plats. Jag har sms:at bilden och priset till henne, så får hon bestämma vad hon tycker själv.

Och så sista prylen jag hittade, och ju mer jag tittar på bilden desto surare är jag på mig själv att jag inte köpte den!. Visst är den fin!

Ytterligare en ljuslykta
Ytterligare en ljuslykta

Efter två timmar i Täby Centrum var vi båda helt färdiga. Vi ville åka hem och fika, för om det var något vi saknade i Centrum så var det konditorier. Men vi såg att det fanns en Dunkin Donuts, och tänkte att det kunde ju vara kul att ta med sig hem. Men vi var inte ensamma om det!

Det var många som ville köpa munkar
Det var många som ville köpa munkar

Så vi gick in på hemköp och köpte en brioche-kaka med en massa glasyr på. Den smakade inte alls gott när vi åt den hemma senare….

Ja, vi hade precis dukat fram fika och korsord, när vår stackars son i exil ringde oss. Vi pratade väl i en timme och allt och sen tog batteriet slut i Svens telefon.

Erik på Facetime
Erik på Facetime (och jag)

Nästa gång vi pratar med honom kommer han inte längre att vara så blå. Han har bott på Sheraton Hotel i två veckor nu (på 20:e våningen) och de har någon film på fönstren för att skydda mot solen antar jag. Och det gör att han har så konstig färg hela tiden. Men på måndag byter han hotell, och kommer att få eget kök. Och då kan han bjuda hem sina arbetskamrater. (Han är ute i kväll och rekar efter lingonsylt.)

Och med lite nytt koffein i kroppen tar vi nya tag, men det senaste svartvita pusslet jag köpt. Den här gången är bilden från New York, och endast taxin i mitten av bilden är i färg.

Senaste pusslet
Senaste pusslet

Ha en trevlig lördagskväll nu, det ska vi försöka ha (om vi inte somnar i soffan snart!)

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.