Utsikten från mina fönster maj 2014

Valborgsmässoafton kom med dåligt väder, precis som det brukar. De fyra dagarna som det nu blev ledigt var det omväxlande av med tröjan, på med tröjan, gå in för att det regnade/snöade, gå ut för solen sken. Ja, ja, vad gör det när man vet att vi går sommaren till mötes!

För någon vecka sedan så undrade jag vad det var som gjorde att jag tyckte det var så kul att jobba i trädgården. Då var det inte mycket som var utslaget. Men nu när det sätter igång att blomma än här och än där, så är det så spännande att jag inte kan få nog av att vara ute och hålla på och gödsla, klippa och ansa!

Och även när man är inne så räcker det med att titta ut genom fönstret och se all prakt för att man ska bli glad. Det här har jag tittat på i helgen! (Vi går varvet runt…)

Framsidan mot gatan från vardagsrumsfönstren

I och med att vi byggde en mur för att få en plan gräsmatta, så ser vi inte längre gatan som vi gjorde tidigare. Däremot ser vi träden på andra sidan gatan. Hos Marianne växer enorm kastanj som hon hävdar kommer från en frukt som plockades på Skansen 1954. Den har fortfarande inte börjat blomma men oj, vad fin den är när den gör det. Vi har den mest fantastiska berberis som skådats. Den är rödbrun och växer bredvid en nästan lika imponerande grön berberis. Skulle vi klippa ner dem så skulle det antagligen kännas som vi fick dubbelt så stor tomt…. En hängkatsura blev vi pålurade i Norrköping. Den är fin, men motsvarade inte riktigt förväntningarna. Utanför det här fönstret har vi bygglov för att göra ett uterum. Vi kommer troligtvis att börja till hösten. Så då kommer utsikten att bli annorlunda igen.

Hängbjörken utanför vardagsrumsfönstret

Vi har fönster åt två håll i vardagsrummet (be mig inte säga vilka väderstreck….) och utanför fönstret växer en enorm hängbjörk. Vi måste klippa den nertill nästan varje år annars får vi med oss en massa grenar när vi stänger bildörrarna. Just nu håller den på att slå ut. Nedanför ligger vårt lilla industriområde med bland annat Delicato.

Utsikten mot poolen

En gång den här helgen har vi tagit ett dopp. Det är just nu 31 grader i vattnet, men det har inte varit lika varmt i luften, så det är ju inte så kul att gå upp efter badet. Solen försvinner bakom tallarna vid 20-tiden på sommaren.

Utsikten från “Annas rum”

Ja, här brukade sedan solen dyka upp på kvällskvisten och skina bort mot framsidan, men nu är den tiden förbi.

Utsikten från mitt arbetsrum

Ja, det finns inte så mycket att säga om det här annat än att vi göder våra tujor med hönsgödsel hela sommaren och de växer nästan en meter om året. Vi ser fram emot pensionen. Fast det verkar som om det är andra som lider mer av insynen än vad vi gör.

Det fanns ingen i hela världen som hade en så fin utsikt från sitt arbetsrum som jag hade tidigare. Vill ni se hur den har förändrats så kolla här.

Utsikten från sovrumsfönstret

Här utanför är det morgonsol och vi sitter här fina dagar och äter frukost. Innan grannens hus byggdes hade vi även kvällssol här.

Utsikten från sovrummet

Det här är vad vi kallar framsidan, fast vi har två såna. Här har vi precis byggt gångar med grannens överblivna skifferplattor. Nu funderar vi på vad vi kan göra för roligt runt plattorna. Jag kommer nog på något….

Utsikten från köket

Varje gång man tittar ut genom fönstret så hajar man till. Vårt stora fantastiska körsbärsträd blommar för fullt. Det finns inget som är så fint som när det blommar. Men det kostar på att ha det här trädet. Först ramlar det miljoner blomblad ner så det är vitt överallt, sedan ramlar körsbären ner (de vi inte orkar ta hand om eller inte når), och till sist ska man ta hand om alla löven, så nog får vi jobba för bären, men det är de värda även om det skulle vara bra om vi blev av med maskarna :-(

Förra sommaren byggde Sven odlingslådor (och jag satte dit plastväv på insidan med triljaders nitar med nitapparaten). I år är det första gången vi ska odla i dem. Vi har redan satt potatis som kommit upp, för Sven har byggt ett lock som tydligen håller värmen. Han har också satt dit två spaljéer (bara en på bild) och om jag lyckas trassla isär mina gurkplantor och bönor som jag förodlat inne så ska dessa ut och trassla in sig i spaljéerna istället.

Utsikten från köket

Vi har två äppelträd sedan tidigare. De ger härligt stora äpplen och jag är inte säker på vilka sorter det är. Varje år klipper jag dem i augusti när äpplena börjar bli stora. När jag har klippt dem ser man nästan bara äpplen på träden. Jag har kommit på att det är ett mycket bättre sätt än att klippa på våren, för nu kan jag använda vanlig sekatör då grenarna jag tar är så små.

Utsikten från hallen

Vi har ett litet hallfönster där det tidigare var tvättstuga. Där ser man också ut mot framsidan.

Utsikten från hallen

Vi bor på en hörntomt och det är rätt mycket trafik som kommer uppe från området där det ligger två radhusområden. Så vi har byggt spaljéer på staketet för att slippa alla billyktor när de svänger ner på Grenvägen. Förra sommaren satte vi rådhusvin. Det verkar inte vara så snabbväxande, men vi får se hur mycket det växer i år.

Så där nu har jag dokumenterat detta inför framtiden. Det kan behövas.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.