Vårt badrum del I & II

Den 10/9 2010 resulterade sprängningsarbetena på granntomten i att vår källare skadades. Källaren färdigställdes 13 månader tidigare för en mycket stor summa pengar som vi delvis lånade. Att då se allt det fina arbetet förstört gjorde oss naturligtvis förtvivlade. Men saken blev inte ett dugg bättre av att vår granne inte gjorde den minsta ansats för att hjälpa oss i det som skulle blir en ett år lång och utdragen process, där vårt försäkringsbolag till slut gick in och såg till att vi fick de två största skadorna (badrummet och muren), reparerade.

Att riva ett fullt fungerande badrum och bygga upp det från början känns så otroligt onödigt, men halva golvet hade lossnat från sitt underlag, och drygt 25 kakelplattor och ett antal golvklinker hade spruckit. Därför fick man göra om allt från början, för att vara säker på att fuktspärrar skulle vara täta. För oss innebar det att vi ytterligare en gång fick leva med enbart ett badrum och en massa hantverkare som skitade ner överallt. Vi fick i stort sett tömma hela källaren för att inte få soffor mm nerdammat. Det går inte att föreställa sig hur smutsigt det blir när man ska slå bort kakel och klinker i ett helt badrum och dessutom plocka bort allt uppsatt gips. Det tog 2 månader innan allt var klart. Och när det väl var klart så såg det precis likadant ut som det gjorde tidigare, förutom att den kakelläggare som gjorde jobbet första gången helt klart var duktigare än de som gjorde om jobbet.

I oktober kunde vi äntligen börja använda badrummet igen.

 

Badrummen före andra renoveringen
Badrummet före
Badrummet revs ända ner till osb-väggarna.
Nytt våtrumsgips och nytt tätskikt målades på
Ja, och så började det att färdigsställas, dvs se ut som "vanligt" igen.

Badrum del 2
Någon månad efter att badrummet var klart stod jag nere i duschen och tittade upp på väggen och fick se att plattorna på väggen var alldeles krackelerade så att vatten trängde in i ytan av glasyren. Jag blev så trött! Vid kontroll av allt kakel på väggarna visade det sig att minst 2/3 av kakelplattorna var defekta! Efter ett tag började till och med glasyren att lossna från plattorna.

Vi hade köpt det vita kaklet på K-rauta och kompletterat med stående bårder och golv från Alfa-keramik. Ett kort tag tänkte vi byta det vita kaklet mot ett dyrare från Alfa-keramik, men eftersom plattorna var i en annan storlek så vågade vi inte för vi ville att det återuppbyggda badrummet skulle se exakt likadant ut som det förra. Det var ju trots allt bara ett år gammal när det blev söndersprängt.

Vi kontaktade K-rauta och fick ett otroligt positivt mottagande. Det kändes overkligt att de rakt av gick med på att göra om badrummet, och det var inte förrän vi fick det på pränt som vi trodde på det. Ytterligare en ny offert togs in från samma företag som byggt det första och andra badrummet. Golvet var det jobbigaste då detta klinker var något gammalt som Alfa-keramik hade i lager. Han hade inte kvar storleken men däremot dubbelt så stort och eftersom de var laserskurna så kunde man dela på de stora plattorna och på så sätt få det att räcka. För helt ärligt så är det golvet som är snyggast i hela badrummet.

Andra veckan i maj satte man i gång. Och vi sa återigen till dem att den här gången måste ni täcka för ordentligt så det inte blir så dammigt överallt, och ni måste vara försiktiga så att ni inte förstör allt som står på hyllan i verkstaden (Samma vägg som badrummet), och den här gången ska det vara klart på 2-3 veckor. Jo-jo…..

För att vara helt säker plockade jag ner all keramik som stod på hyllorna i verkstaden, men trots detta så gick en kruka sönder av vibrationerna och när vi kom hem första dagen var hela vårt nya svarta golv i köket helt grått av damm. Och så jobbade man i två dagar och sen försvann man, precis som förra gången.

Erik säger att vi är dumma i huvudet som hela tiden envisas med att anlita samma hantverkare, men de här vet vi gör ett bra jobb, även om de har andra olater :-)

Boarden börjar bli rätt hålig nu...
Bastudörren är bättre förtäckt än dörren upp till öv

Vi hoppas att badrummet är klart till 1 juni eller snart därefter och att vi nu äntligen får ha vårt badrum i fred! Det kommer att se märkligt ut när vi säljer huset: Badrummet renoverat 2009, 2001 och 2012!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.