Vi är barnvakt

Nu när det börjar bli fint väder ute, så lägger sonen sitt badrumsbygge åt sidan för att istället ägna sin sista vecka som föräldraledig på heltid, på saker utomhus. Vi erbjuder oss att hjälpa till, för trädgårdsarbete är trädgårdsarbete och vädret ser ut att bli bättre i Linköping i helgen än vad det ska bli i Stockholm. Som grädde på moset (eller lök på laxen?) lovar vi att vara barnvakt på lördagskvällen som att den unga familjen kan gå på överraskningsfest för en kompis. Piece of cake, som man säger på engelska.

Jag har hängt upp alla fjädrarna i flädern (sedan syrenen dött) och som tur var hittade jag en påse med några som inte hade blekts totalt.

Påskriset monterat
Efter nattens regn

“De hade lovat bättre väder” men så här såg det ut när vi vaknade på lördag morgon. När man sedan såg att det skulle bli 7-8 grader varmare i Linköping så var saken biff. Jag skulle klara av att sova borta med min förkylning!

Det är helg!

Man tänker inte på hur mycket packning det blir när man bara ska bort över natten. Vi fick precis in allt i bilen. (Det stod mer utanför!)

Vi packar!

Jippi! Äntligen får jag träffa Ella, som jag pratat med en massa via Facetime på senaste tiden. Men det känns skönt att få träffas irl, eftersom vårt sätt att kommunicera på telefonen har varit att skaka på huvudet, och jag lovar att man blir rätt yr av det.

Selfie?
Du skämtar!

Först får Ella sitta på en filt på gräsmattan. Det var väl så där halvkul tills hon tog sig fram till kanten av filten och började kunna rita upp mossa själv ur gräsmattan. Som sagt, vem behöver leksaker?

Ella leker på filten

Sen sätter vi ut Ella på däcket som är nyskurat. Den nya kryptekniken som hon kommit på, går ut på att hasa sig fram på rumpan. Hon har redan haft sönder ett par byxor, men det är väl knappast någon risk för stickor i baken med de jätteblöjor som hon har på sig.

Ta av strumpor och mössa är jag riktigt bra på nu.
Tro det eller ej, men jag lyckades ta mig under bordet utan att slå mig i huvudet

Huset och Ella bor i är sedan 40-talet och det finns en massa roliga saker att göra. Köket är väl det som är klart OCH det finns numera en vanlig trappa upp till övervåningen, vilket gör att de båda våningsplanen sitter ihop. Nackdelen är att gatan utanför tillhör Y-leden och är väldigt trafikerad.

Baksidan med nyaste altanen och nytt staket
9000 bilar/dygn på gatan. Det märks…
Sven sliter
Erik försöker frilägga berget från mossa.
Första altanen bakom huset.
Bakom garageuppfarten

Där det tidigare var ett land (som man lagt igen med grästuvor från där altanen låg) bestämde man sig för att sätta upp pallkragarna. Det är för dålig jord neråt så pallkragarna behövs verkligen. Ett helt släp med jord ligger och väntar på att fylla pallkragarna.

Här ska landet ligga
Susanna sliter
Många säckar jord får det rum!

Under tiden så ägnar jag mig åt det jag tycker är roligt i trädgården, ett privilegium som man får ha när man är och jobbar i andras trädgård. Det finns två kategorier av roliga jobb: 1) När det snabbt syns stor skillnad  2) man vet att man gör något som kommer att förbättra trädgården längre fram. I den här gamla eftersatta trädgården så är det svårt att välja vad man ska göra…. Men jag börjar med att klippa bort gamla blommor från rhododendronen i backen (blommor både från förra och förrförra året). Se så fin dem blev meddetsamma!

Ansad rhododendron

Sen finns det några rabatter som är sjukt eftersatta. Den här rabatten, som jag inte orkade så långt i, behöver grävas upp och jorden bytas ut, eftersom det finns så mycket kvickrot i den. Just nu får det vänta lite, så jag börjar att rensa så det ser fint ut i alla fall.

Före-ett katastrofområde
Rensad rabatt (jag hann längre än det här!)

Det finns ett antal gamla fruktträd, både äpplen och päron, som Erik har klippt, inte helt rätt, enligt mig, men i sommar ska vi råda bot på det. Men jag upptäckte att ett av träden hade förtvivlat mycket mossa som växte på det. Det är det värsta som kan hända för trädets stam är konstant våt av mossan och ruttnar till slut. Vilken tur att jag packade — en rotborste!

Mossa på äppelträden
Ingen mossa på äppelträden

På tomten finns en robotgräsklippare men den kan ju inte klippa överallt, men man kan verkligen se var gränserna går. Det här var ett ögonblicks arbete att få fint, men vilken skillnad det blev. Men utan regelbunden klippning så fortsätter det ju att växa.

Robotgräsklippare kommer inte åt överallt!

Grannen har verkligen sin baksida här. Men se så fint det är me alla vårlökarna som kommer upp och gör allt så vackert, så man inte ser något allt!

Vårblommor kan göra dem mest ovårdade tomten vacker

Och medan vi sliter passar Ella på att ta en jättelång tupplur, och när hon vaknar igen så är mamma och pappa på väg till sin fest!

Sovpaus

Det går ju bra i början men man märker ju att hon undrar lite vad det är som händer, men vi leker och har det ganska bra. Men sen tar Sven fram dammsugaren, Ellas hatobjekt!

Hoppsan! Försvann mamma och pappa utan att jag märkte det?
Det här är verkligen inte kul!

Och då går det inte att hålla tillbaka längre. Ella gråter och gråter och skriker och skriker. Vad ska vi göra? Vi kan ju inte ringa hem dem redan efter en timme! Hennes lilla hjärta pickar som bara den och hon är helt otröstlig. Till slut trycker vi ner henne i vagnen men bara en strumpa och halvklädd och ger oss ut på en promenad. För att gå runt med vagnen i trädgården funkade inte. Vi blev totalt utstirrade av grannarna som alla hängde vid sina grillar med ölburkar i händerna. Jag var så avis.

Vi gick åt ett håll en lång stund och sedan vände vi och gick tillbaka via en gångbana. Döm om vår förvåning när det kom en polisbil där på gångbanan. Vår första tanke var säkert att grannarna ringt polisen, men det verkade inte vara oss de letade efter!

Kan det vara grannarna som hört Ella skrika och ringt efter polisen?

Vi den här tiden så hade Ella, piggat på sig betydligt, och hon låg och gjorde ljud i vagnen. Vi bestämde oss för att gå till pizzerian när deras hus, för gör-det-själv-pizza-kitet som låg i kylen kändes övermäktigt i kväll.

Utan egentlig aptit så köpte vi varsin jättepizza som vi gick hem med utan att veta om vi skulle få äta dem eller inte. Det gick bra en stund men sen blev Ella ledsen igen. Och Sven han aldrig ta av sig ytterjackan ens.

Loggan är inte lika, men OJ vad det påminner om min ungdom!
Ratad mat: Slottsstek à la Semper och färsk banan
Nej pizza med bea ska det vara!

Hur man så effektivt kan tugga i sig sega pizzabitar med två risgrynsliknande tänder i underkäken är helt obepripligt, med det går. Och har man inte fått äta mat med salt i i hela sitt liv, så är det klart att man blir euforisk när man äntligen får. Och om man dessutom får smaka starköl till maten, så blir allt jättekul!

E’ de’?
Lite trevande början
Men pizza är ju jättegott!
Och du är en schysst snubbe!

Ella rapar som en hel karl och skrattar sedan så hon kiknar. Hon sitter med fötterna uppe på bordet och det ligger mat överallt, både på bordet och golvet. Själv fick jag inte ens i mig en kvart av min pizza, men Ella och Sven lyckades i alla fall få i sig hälften av hans. Nu ska vi bara få henne i säng!

Vi provade båda att lägga oss i mamma och pappas säng, med en flaska välling, men det var inte så kul. Ja, det var så okul att att vi bestämde att det nog var bäst om farmor försvann och tog med sig vällingen. Sen tog det inte så lång stund innan hon somnade. Konstigt nog så lyckades dock Sven hålla sig vaken, något han aldrig grejade förr i tiden. Jag minns hur många fester som helst när jag fick upp och väcka honom när vi förstod att han somnat i någon kompis säng med Anna eller Erik.

Sen hängde vi i soffan och kände hur gamla vi egentligen var. En heldag i trädgården och vi var totalt slut. Kl var bara 11 och vi satt och hoppades att de snart skulle komma hem från festen. I stället vaknade Ella igen.

Och så vaknade jag igen.

En stund efter att Sven återigen gjort en hjälteinsats och fått Ella att somna, så kom de unga tu, hem och vi fick äntligen gå och sova. Så skönt!

Nästa morgon var det inte lika fint väder, men vi bestämde oss för att vara kvar så länge att man hann åka och köpa fler pallkragar och jord och göra färdigt. Jag fortsatte med små idiotarbeten.

Nästa dag, lite mer mulet!
Här ska det bli gräsmatta!

Ella sov i 1,5 timmar i bilstolen och när hon vaknade så var hon så glad meddetsamma! Lådorna var då färdigmonterade och fyllda med jord. Nu var det bara de 3 potatissorterna kvar att lägga ner i jorden. Och så att sitta med när Ella käkade lunch. Sen drog vi hem till vår egen trädgård. För idag var det finare hemma.

Nyvaken men glad som en lärka
4 odlingslådor för potatis och annat…Sommaren är räddad
Jag är bäst i hela världen på att gapa!

På vägen hem stannade vi i en “antik-loppis” i Nyköping som vi såg igår när vi var på Granngården. Jösses vad mycket det fanns där. Det gick inte ens att fokusera på vad som fanns. Jag hittade en fönsterlampa till Annas sovrum (om hon vill ha den) för 30:- men sladdarna var avklippta så hon måste nog dra ny el, men det kan ju vara kul att lära sig.

Loppis i Nyköping

Lampa till Anna för 30:-. Hon får renovera den själv. Tummen för att hon ska kunna se storleken.

När vi kom hem vid 3 så åt vi snabbt och gick sen ut i trädgården. Jag klippte rosor och Sven gjöt kanter på våra murar så att inte jorden ska ramla ur. Och så fikade vi ute i solen! Det märktes meddetsamma när solen höll på att gå ner för då värmde inte solen längre.

Solen börjar gå ner för denna helg

Vi sa att nästa gång vi provar vår cider, ska vara i april, för då ska den vara klar. Sven hämtade upp en flaska 2, och den var väldigt god! Ingen jästsmak överhuvudtaget, inte så kolsyrad men bubblig mot tungan när man drack. God både till mat eller naturell. Det enda dumma är ju att man inte har en aning om alkoholprocenten, och vet därför inte om man får köra bil eller inte när man druckit ett glas! Dumt va?

Det är april. Vi provsmakar cidern. (Nr 2)

Så var den helgen till ända!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.