Vi flyttar

Trädgårdsarbete är ett evig grävande och flyttande av växter. Än sitter de där och sitter de där. Det kan ta rätt många flyttar innan växterna hamnar där de trivs bäst! Idag är det stora trädgårdsflyttardagen, och det passar ju bra när det är så varmt och soligt!

Muren är nu klar och det är dags att fylla på med jord och vackra växter. Det är inte så att vi behöver köpa några, för vi har fullt med växter i hela trädgården. Ibland köper man något som man inte vet vad man ska göra med, och så trycker man ner det i någon rabatt så länge. Nu är det dags att bli lite strukturerad!

Först lägger vi ut en rad med stenar. I många av våra rabatter har det legar stora runda fina stenar lite här och där och det har varit rätt snyggt. Jag minns speciellt när vi gjorde i ordning framsidan, hur Tony som vi anlitade hela tiden slängde de fina stenarna i containern vi hade hyrt. Jag vet inte hur många gånger vi fick gå och bära tillbaka dem. Nu la vi dem i en rad för att kunna få ett etage i rabatten som det annars är stor nivåskillnad i.

Se så fint stenarna ligger på rad!

På framsidan håller jag ju på att göra min berömda rabatt och vi bestämde oss för att flytta deutzian som stod i framför stenarna till den rabatten istället. Detta för att vi behövde ha plats för en smultronschersmin som står högre upp i rabatten och får absolut inget vatten alls eftersom tujorna dricker upp allt vatten. Så vi fick gräva upp rabatten på framsidan (som består av en tafflig, gles gräsmatta just nu) för att få plats med busken.

Så var deutzian på plats, hoppas den inte vissnar nu när den precis börjat blomma!

När vi ändå höll på att gräva ner saker i den rabatten passade vi på att ta ur prydnadssyrenen som stod i en kruka och sätta ner den direkt i rabatten. Jag har nog aldrig blivit så jordig som när jag höll i krukan och Sven äntligen lyckades få ur rotsystemet. Att jag var genomsvettig hjälpte inte till heller. Det fick bli ett dopp i poolen efteråt!

Prydnadssyrenen på plats!
Sven lägger tillbaka jord som “blev över” på framsidan.

När vi grävde bort jord för att plantera så fick vi sikta bort allt gräs och sedan blev det jättemycket jord över. Detta fraktade vi till hörnrabatten som vi nu behöver en massa jord till för att fylla upp vid muren.

(För de som tycker att det ser ut som Sven sliter hela tiden, så vill jag säga att det är min kamera, så jag tar kort på honom. Han är inte lika intresserad av att fota mig när jag sliter!)

Nu fanns det plats att flytta på smultronschersminen så den kommer närmare oss så att vi känner doften!

Smultronschersminen på plats!

I morgon blir det finlir. Då ska vi flytta på vår ros Alexander som verkligen inte mår bra. Vi vet inte varför men rosor behöver lerjord och då är hörnrabatten perfekt, för den går knappt att sätta ner spaden i. Titta hur liten och tafatt den är nu!

Lille Alexander

För några år sedan tog jag nedanstående bilder på rosen, som brukade vara vår absoluta favorit. Jag har sett andra Alexander men ingen med en så häftig röd-orange färg. (Tjejen på Zetas, där vi köpte den, rynkade på nästan och tyckte att det fanns mycket vackrare rosor än den, men hon hade fel!)

Och då ska ni veta att bilderna är tagna med min iPhone som verkligen inte kan återge rött ordentligt!

Precis i hörnan vid komposten där vi skulle gjuta hade jag planterat en jättefin kaukasisk förgätmigej. Den blommar med små blåa blommor tidigt på sommaren så den var redan överblommad. Men bladen är precis lika fina. Men jag ville ha mer av den, så när jag grävde upp den så delade jag den i fyra plantor och satte ner den tillfälligt bland tujorna. Den mådde inte så bra av behandlingen, men jag har tittat och alla fyra delarna har tagit sig. Så nästa år kan det nog bli väldigt fint igen.

Misshandlad kaukasisk förgätmigej

Trädgårdsarbete kräver tålamod. Det är nästan alltid så att man gör något som kommer att bli fint till nästa säsong, eller nästa…..

I våras köpte jag också fem murgrönsplantor som vi skulle låta växa på höjden på en stor spaljé, men vi kom aldrig till skott och nu har de stackars plantorna stått i nästan två månader och väntat på sin tur. Men i morgon ska de ner i jorden och växa under Alexander som en marktäckare.

Misshandlade murgrönsplantor!

I vår gamla kryddträdgård samlade jag alla daggkåpor som jag hittade överallt i trädgården. Men när vi sedan tog bort kryddträdgården för att bygga poolen så tryckte jag ner dem i hörnrabatten och där har de stått och faktiskt mått rätt bra. Men nu ska de hamna lite snyggare så att de kommer till sin rätt.

Misshandlade daggkåpor!

Men den allra mest misshandlade växten i vår trädgård just nu är den koreanska berberisen som har legat i flera veckor i en kopparbalja med vatten. Den ska ner igen och jag vet exakt var! Tyvärr är det på det stället som Sven precis har staplat all den tunga gatukantstenen som vi har tagit bort när vi göt muren. Och eftersom han inte fattar vilken häftig växt det här är (den bli alldeles knallröd på hösten) så lär väl jag få kånka bort all stenen själv! :-(

Misshandlad koreansk berberis!

När vi var på Öppen Trädgård förra året så köpte jag en massa plantor som jag egentligen inte riktigt visste vad det var. I år har jag lärt mig vad geranium är. Den kan se ut i princip hur som helst, stor eller liten, men den har en tendens att sprida sig. Därför var det inte så smart att klämma in den mellan en massa andra blommor. Den ska jag flytta på i morgon tillsammans med en axveronica som konstant står och slokar för rabatten den står i ligger delvis under tak.

Geranium
Axveronica

Sven har också ett “litet” flyttprojekt. Vi hade en stor idegran vid uteplatsen på framsidan. Men nu när vi ska bygga ett uterum-växthus där så behöver den komma bort. Eller vi började egentligen att klippa ner den men den blev så ful så vi bestämde oss för att ta bort den helt. Men stubben….

F.d. idegran

Nu är det bara en sak kvar att göra när muren är på plats. Vi (=Sven) ska lägga plattor hela vägen fram till muren. Kanske hinner han göra det i morgon. Vi får se!

Plattläggning kvar

Att ha en trädgård är som att ha ett dockskåp. Man leker inte så mycket med det, utan all tid går åt till att gör fint i det. Så är det med vår trädgård också. Det finns hela tiden nya saker att göra för att få den ultimata, självskötande trädgården. En dag är vi där!

 

,,,,

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.