Vi ska inte flyga någonstans idag

Nu kommer belöningen för allt slit i trädgården. Före frukost får jag gå min lilla tur och titta vad som händer i trädgården. I dag är det kallt som bara den och benen nedanför min fleecemorgonrock är alldeles blåa. Men det är så fint i trädgården så man kan inte låta bli.

Det regnade hela eftermiddagen och kvällen igår. Och idag är allting blött. Och körsbärsblommorna ramlar ju av fortare i regn förstås!

DSC05202Under forsythian hade jag planterat fem olika sorters alunrot och det växte så fint. Men kunde jag nöja mig med det? Nej, i höstas så fick jag för mig att jag skulle ha dubbelt så många genom att dela de jag hade. Det blev ju inte så fint i rabatten, men nu börjar de att ta sig och jag hoppas att de växer riktigt mycket i sommar så att man inte ser jorden i mellan.

Vitsipporna längst till höger, är inga vitsippor som helst. De är dubbla så i stället för de vanliga små pistillerna i mitten så har den en stor boll full men små blad, som en nejlika. Och jag har massor i rabatten, och även några vanliga “vitsippor”. Vi trodde vi hade utrotat dem när vi gjorde om rabatten 2006 men nu är det fler än någonsin, och jag ska böna och be min granne om att jag kanske kan få lite av hennes gula och blå vitsippor. De är så fina!

DSC05205

Fortsättningen av rabatten börjar nu bli riktigt uppvuxen. Efter den gula forsythian står en mörkt vinröd fläder som blommar med fantastiskt ljusrosa blommor. Framför står en buddleja, som är fjärilarnas absoluta favorit.

Trädet i mitten är en ormhassel. Våra grannar på förra stället hade en gammal uppvuxen och jag var så avundssjuk, så jag bestämde att vi skulle ha en när vi flyttade hit. Nu håller den redan på att bli lika stor som vår grannes, fast vår bara är några år. Jag har tänkt att klippa den som ett träd, för det tycker jag är fint. Framför den växer höstsilverax, men de har ju ännu inte nått full storlek. I år måste vi nog gräva upp den andra buddlejan för det börjar bli för trångt i rabatten. Och var gör man av sakerna man måste ta bort? Det borde finnas växtloppisar!

DSC05206Rabatten sedd från ingången. Längst fram växer lavendel, och jag vet inte om det är så himla snyggt, men ett år till. Bakom växer två fantastiska julrosor, en vinröd och en ljus med fläckiga blad. De blir höga som buskar! Det är så fint för vi kan liksom räkna med grannens hägg i bakgrunden fast den ligger på andra sidan gatan, men den gör även vår trädgård vacker!

DSC05207Nu blommar äntligen den första rhododendronen. Fast i år var den faktiskt inte först. Men när den här börjar blomma så sätter hela rabatten igång. I år SKA vi fylla på jord och gödsla mer. Det är egentligen märkligt att det överhuvudtaget växer rhododendron i denna rabatt som består av lera och sprängsten och inte en massa mull som de egentligen vill ha!

DSC05208

Den senaste rabatten som vi gjorde färdigt förra sommaren, kunde vara lite finare. Med det menar jag att det inte borde ligga en stor presenning med grus mitt på gräsmattan och förfula. Och sen när vi äntligen får bort allt så kommer gräsmattan inte att gå och rädda. Jag vet, för det är inte första gången.

Alla längst fram i bild så planterade jag en liten schersmin bredvid det lilla syrenträdet. Jag vet inte vad som hände men redan nu första våren så har den skjutit skott som är mycket högre än syrenen. Det kommer nog inte att bli så bra….

DSC05210

Och så var det det här med kontrasterna igen. Vi har två berberisbuskar som är ofantliga! (Inte undra på när ingen frivilligt vill klippa dem!) Den ena är ljust grön och den andra är vinröd. Och bakom detta så växer Mariannes kastanjeträd. Vänta bara tills det börjar blomma. Då är det fint även hos oss!

DSC05212

I odlingslådorna är nu allt sått och nu är det bara att vänta. Det kommer nog inte att dröja så länge innan potatisen är klar, för den växer så det knakar. Däremot får vi se om gurkan orkar upp i år. Det blev inget förra året. Och vi hoppas också att det någon gång ska bli så varmt att man kan sitta ute och ta sig en fixa i grönskan!

DSC05214

Nu är rabatten bakom komposten klar i alla fall. Eller ja, vi kan inte bestämma oss om vi ska gräva upp vår “buskmagnolia” som blev av med sitt inympade busk när vi flyttade den och nu bara är en vanlig magnolia. Den får stå kvar i år så får vi tänka över sommaren. Man vill ju inte kasta levande varelser, men samtidigt så vill man ju bestämma hur det ska se ut.

Den kaukasiska förgätmigejen som jag delade till fyra plantor är då alltså fyra gånger så stor i år. När blommorna vissnat så klipper man bort dem och njuter av bladen istället. Och så hoppas jag att den nya Alexander-rosen som jag köpte kommer att bli lika fin som den gamla var. Den röda färgen går inte att beskriva, än mindre att fota. Den får man bara njuta av i verkligheten!

DSC05215

Det är stor chans att vi i år har lyckats att klä in hela spaljén runt komposten. En av klematisarna vi köpte är helt grym! När alla de här knopparna slår ut så kommer det att bli praktfullt!

DSC05217På väg in till haciendan växer nu vanlig jackman klematis tillsammans med en storblommig sort som inte gjorde så mycket väsen av sig (ena plantan dog till och med). Vi får se om det blir bättre i år!

DSC05218

På baksidan av haciendan har vi vår “fruktträdgård”. Där kan man försöka åla sig runt bland alla taggiga buskar. Vi har det lilla persikoträdet som jag beskar brutalt i höstas och stolpar där det växer Taibär och kinesiska vinbär och mot boden små mini-kiwi. Boden oljade jag in förra sommaren men jag vet inte vad som hänt för den ser helt omålad ut. Om det bara torkar idag så kommer den att bli oljad igen!

DSC05220

Poolstaketet är morgonimmigt! Vid midsommar är det sol här från 6 på morgonen till 8 på kvällen, men det är lite för tidigt på våren ännu.

DSC05221

Likaså har inte alla bladen ännu nått full storlek på avenbokshäcken mot grannen. Men om några veckor kommer vi inte ens att märka att det bor någon på andra sidan häcken. Det är något att se fram emot!

DSC05223

Haciendan har vi inte heller börjat använda ännu. Jag kan inte minnas när en maj var så kall senast. Det är bara på eftermiddagen man kan sitta här om solen är framme. Det är dags att det blir fint väder och varmt nu! Vi längtar!

DSC05230

Sa jag fruktträdgård? Allt fick inte plats där borta så hallon, krusbär och rabarber har fått samsas borta vid odlinglådorna. Vi har haft hallon ända sen vi flyttade hit, men de har burits fram och tillbaka och jordslåtts här och där, under alla arbeten som har skett. I år är det första året som de har sin bestämda plats och som vi hoppas att det kommer frukt. Rabarbern verkar trivas. Den har jag grävt upp på en massa olika ställen i ursprungsträdgården och satt på samma ställe. Det är hög tid att göra den andra rabarberpajen. Sven har redan köpt glass!

DSC05232

Violerna jag planterade i min hemgjorda fjärilskruka lever fortfarande, tack vare det eviga regnandet. Annars hade den varit död, jag lovar!

DSC05233

Sista försöket att få till gräsmattan under körsbärsträdet. Just nu är det bara vitt, vitt, vitt!

DSC05234

Det här är helgens projekt. För att dölja skottkärror, jordsäckar och matkompost, kommer vi att bygga en spaljerad vägg bakom buxbomen. Så det här är en “före”-bild.

DSC05235

Och en bild från uteplatsen att jämföra med sen.

Nu är det dags att sätta på sig arbetshandskarna och gå ut och göra nytta!

 

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.